+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Velká noční pátrací akce v Krkonoších

Krkonoše, 23. února 2013 – Dva přibližně dvacetiletí turisté na běžkách, mladík a dívka, včera ve večerních hodinách zabloudili při výletu mezi Voseckou boudou a Labskou loukou.

Velká noční pátrací akce v Krkonoších
Ilustrační foto

Naštěstí se jim podařilo krátce před tři čtvrtě na osm kontaktovat přímo Horskou službu Krkonoše. Řekli, že nevědí, kde jsou a už nejsou vyčerpáním schopni vlastního pohybu. „V tu dobu v horách panovaly výrazně nepříznivé podmínky pro túru. Kromě tmy vál v místech, kde mohli být, nárazový vítr o rychlosti 30 – 35 metrů za sekundu. K tomu nízké teploty mezi 12 a 15 stupni pod nulou,“ přiblížil situaci u Labské louky náčelník Horské služby Krkonoše Adolf Klepš. Záchranáři HS tedy zorganizovali pátrání a povolali celkem čtyřicet dva členů z okrsků Špindlerův mlýn, Benecko, Harrachov a Rokytnice nad Jizerou. Během pátrání použili rolbu, terénní čtyřkolky a sněžné skútry. „Hřebenové cesty jsou zcela neprůjezdné a vypadalo to, že ani naše technika nestačí. Požádali jsme proto o spolupráci i rolbu z Labské boudy,“ uvedl k náročné akci Adolf Klepš.

Ve čtvrt na devět se díky tomu, že záchranáři byli s turisty ve spojení telefonem, podařilo odeslat mobilní aplikaci Horská služba. Ta dokáže uživatele přesně lokalizovat a proto členové HS vzápětí zjistili, kde se pár nachází. Během následujících dvaceti minut byli nalezeni silně podchlazení, dezorientovaní a vyčerpaní. Záchranáři je proto transportovali na tzv. kanadských saních za lyžemi asi kilometr k přistavené rolbě a pak je odvezli na stanici HS ve Špindlerově mlýně. Zde také turisté přespali. Během cesty se zastavili na Vrbatově boudě, kde oba běžkaře vyšetřila lékařka Horské služby a zjistila, že jsou kupodivu po zdravotní stránce zcela v pořádku. „V Krkonoších neustále hustě sněží, vane silný vítr a je velmi malá viditelnost. Všichni turisté by se proto měli před začátkem túry informovat, jaká je situace a co je může potkat. Rozhodně by měli trasy plánovat s ohledem na své zkušenosti a síly,“ důrazně varoval náčelník Klepš.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí