+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

V Jeseníkách pátrání po skupině dětí

Jeseníky, 23. února 2013 – Záchranáři Horské služby Jeseníky museli dnes kolem poledne hledat na šumperské straně pohoří dva ztracené turisty a skupinu malých dětí s doprovodem.

V Jeseníkách pátrání po skupině dětí
Ilustrační foto

Kolem půl dvanácté volal přímo krizové číslo Horské služby ČR 1210 mladý muž s tím, že on a jeho čtyřiadvacetiletá přítelkyně se dostali do neprostupného terénu. Zároveň ohlásil, že nedaleko nich zahlédl také bloudící skupinku dětí se dvěma dospělými. „Ztratili se při hřebenovém přechodu mezi vleky cestou na Petrovy kameny. Naštěstí měl mladík v mobilu navigaci, takže jsme podle udaných souřadnic rychle zjistili, že se nacházejí ve Sviním žlebu,“ popsal situaci zbloudilých turistů Jaroslav Tejnský, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Dodal, že podle souřadnic byli v tak problematickém místě, že vzhledem k velkému množství sněhu není možné pro ně zajet terénními vozidly. Záchranář HS proto z hřebenu vyšlapal cestu k páru mladých lidí, ke kterým se mezi tím připojily i zbloudilé děti ve věku šest až devět let s doprovodem. Všechny pak doprovodil vyšlapanou stezkou ze žlebu a zorganizoval transport z místa. Protože však je sněhová nadílka skutečně mohutná, požádal o pomoc místního majitele vleku pana Figuru, který pro děti i dospělé poslal vlastní rolbu. Tou pak nadvakrát převezli všechny ztracené do tepla. „Musím důrazně varovat všechny lyžaře i turisty, aby nepodceňovali za současných podmínek pohyb ve volném terénu. Především v této lokalitě se při cestě mezi vleky ztrácejí lidé často. Vzhledem k silnému větru, množství sněhu a mlhám by se raději mimo značené cesty neměl v našich horách nikdo vydávat,“ upozornil Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí