+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněný cyklista u Nové Pece

Šumava, 7. května 2013 – Pro osmačtyřicetiletého cyklistu, který upadl při sjezdu od Schwarzenberského kanálu k Nové Peci, musel dnes odpoledne letět vrtulník z Českých Budějovic.

Těžce zraněný cyklista u Nové Pece
Ilustrační foto

Nehoda se přihodila kolem tři čtvrtě na tři. Naštěstí jel muž ve skupince s dalšími třemi kamarády a ti ihned po pádu zavolali dispečink Zdravotnické záchranné služby. „Zdravotníci nás vzápětí kontaktovali a udali přesnou polohu. Na místě jsem ovšem zjistil, že pán pravděpodobně při nehodě utrpěl poranění páteře. Byl ale při vědomí, jen cítil zimu a byl v šoku,“ popsal okolnosti nehody zasahující člen Horské služby Šumava Václav Cypro mladší. Dodal, že zraněnému cyklistovi nasadil krční límec a s pomocí kamarádů jej umístil do vakuové matrace. V tu chvíli už k místu nehody mířil vrtulník Letecké záchranné služby z Budějovic a sanitní vůz ZZS z Prachatic. Aby muž do doby, než bude transportován, neprochladl, zakryl jej záchranář HS izolační fólií. Poté označil místo přistání na nedaleké louce a po příletu šetrně s dalšími zdravotníky přemístil zraněného do vrtulníku. Ten cyklistu poté odvezl k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích. „Připomínám všem návštěvníkům Šumavy na kolech, aby dodržovali Desatero chování cyklisty na horách. To najdou na webových stránkách www.hscr.cz. Stejně tak by měli všichni pečlivě plánovat cesty a na našich stránkách si najít aktuální data o počasí v horách,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že v tomto období se zde počasí velmi rychle mění a v odpoledních hodinách nejsou výjimkou náhlé a prudké bouřky, doprovázené někdy i krupobitím.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí