+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžký pád cyklisty

Orlické hory, 8. května 2013 – Šestačtyřicetiletý horský cyklista se dnes kolem poledne velmi těžce zranil při sjezdu po úbočí vrchu Velká Deštná v Orlických horách.

Těžký pád cyklisty
Ilustrační foto

V průběhu jízdy mu praskl ráfek předního kola a následoval tvrdý pád přes řídítka. „Ihned po nahlášení nehody jsme ke zraněnému vyjeli v terénním automobilu s veškerým zdravotnickým vybavením. Na místě jsme zjistili, že měl naštěstí cyklistickou přilbu, takže nedošlo k poranění hlavy. Další zranění ovšem byla vážná,“ pospal nehodu Josef Hepnar, zasahující člen horské služby Orlické hory s tím, že šlo o první úraz na kole v letní sezóně. Záchranáři HS muže vyšetřili a zjistili, že má odřeniny po celém těle a poraněný hrudník. Vše také nasvědčovalo tomu, že by mohl mít i zranění páteře. Požádali tedy o pomoc vrtulník Letecké záchranné služby z Hradce Králové. Cyklistu poté ošetřili, umístili do vakuové matrace a transportovali asi pět set metrů na vrchol Velké Deštné. Zde krátce nato přistál vrtulník, který zraněného muže odvezl do nemocnice v Hradci. „Důrazně upozorňuji návštěvníky našeho pohoří na horských kolech, aby dodržovali Desatero chování cyklisty na horách. Najdou ho na našich webových stránkách www.hscr.cz. I když v tomto případě zranění zavinila technická komplikace, je nutné vždy jezdit s ohledem na své zdraví a bezpečí,“ varoval turisty Josef Šifra, náčelník Horské služby Orlické hory. Dodal, že zejména při prudkých sjezdech je nutné věnovat zvýšenou pozornost povrchu terénu.

Bližší informace: Josef Šifra, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 101, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí