+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pátrání po mladém výletníkovi

Krušné hory, 4. června 2013 – Šestadvacetiletý mladík se dnes v noci ztratil svým kamarádům, když si vyrazil bez jakékoliv výstroje do náročného lesního terénu v oblasti Horní Halže a Měděnce.

Pátrání po mladém výletníkovi
Ilustrační foto

Mládenec se ztratil kolem druhé hodiny v noci, v půl jedenácté dopoledne pak Horskou službu požádala o spolupráci Policie ČR. „Policisté nám vyčlenili prostor v tom nejtěžším terénu a my jsme v počtu patnácti členů HS vyrazili do akce ve třech terénních automobilech a dvou čtyřkolkách. Samozřejmě jsme měli s sebou veškeré zdravotnické vybavení, protože hledaný mohl být za současných klimatických podmínek v ohrožení života,“ popsal začátek pátrání náčelník Horské služby Krušné Hory Miroslav Güttner. Dodal, že záchranáři ztraceného mladíka nalezli u jedné z horských cest asi v jednu odpoledne. Byl promrzlý, zcela promočený a naprosto vyčerpaný. Po horských stezkách bloudil od nočních hodin a na nohou měl jen gumové holínky. Proto měl také celá chodidla pokryta puchýři. Záchranáři jej ovšem vzhledem k tomu, že jinak byl zcela v pořádku, předali po základním ošetření policistům.

„Během dne jsme také museli na čtyřkolkách evakuovat dva německé turisty z horské chalupy. Najednou se kvůli povodňové situaci ocitli zcela odříznutí od civilizace,“ uvedl náčelník Güttner. Apeloval na návštěvníky Krušných hor, aby za současného stavu nepodceňovali horský terén. Doporučil, aby výlety pečlivě plánovali a vždy v tomto počasí vyráželi do terénu dobře vybaveni teplým a suchým oblečením pro převlečení a s nabitým mobilním telefonem. „Nikdo se ale nemusí bát, že bychom vzhledem k povodním nemohli kdekoliv v našich horách zasáhnout. A to i přesto, že naši členové od zítřejšího rána posílí Leteckou záchrannou službu v Ústí nad Labem,“ dodal Miroslav Güttner s tím, že záchranáři zde pomohou lidem v nouzi v nejvíce ohrožených lokalitách.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí