Pád ženy na skokanském můstku

Krkonoše, 25. října 2013 – Osmačtyřicetiletá česká turistka dnes odpoledne nešťastně uklouzla během výletu na harrachovském obřím můstku a přivodila si těžká zranění.

Pád ženy na skokanském můstku

Informaci o nehodě dostali harrachovští členové Horské služby ve tři hodiny s tím, že žena se nemůže hýbat. „Ihned jsme vyslali tým záchranářů s veškerým potřebným zdravotnickým vybavením. Nevěděli jsme přesně, v jakém je žena stavu a odkud vlastně spadla. Naštěstí jen uklouzla na mokré trávě, nicméně zranění se ukázala jako vážná,“ uvedl k záchraně turistky Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Dodal, že členové HS na místě zjistili, že paní má komoci, tedy otřes mozku a zároveň měli podezření na možné poranění bederní páteře. Požádali proto o spolupráci Leteckou záchrannou službu z Liberce. Zraněnou pak zafixovali pomocí krčního límce a umístili jí do vakuové matrace. V té jí pak transportními prostředky Horské služby šetrně dopravili na tzv. dopadovou část můstku. Zde přistál ve velice krátkém čase přivolaný vrtulník a jeho posádka pak ženu odvezla k dalšímu ošetření na traumacentrum liberecké nemocnice. „Musím zde vyzdvihnout spolupráci se Zdravotnickou a Leteckou záchrannou službou Libereckého kraje. Koordinace byla perfektní a jen díky tomu byla žena ošetřena a převezena do nemocnice v takřka rekordním čase,“ pochválil všechny složky Integrovaného záchranného systému, které se podílely na dnešní akci, náčelník Klepš.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]