+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Vážné zranění lyžaře, vylétl ze sjezdovky

V plné rychlosti vylétl sedmadvacetiletý lyžař dnes dopoledne ze sjezdové dráhy č. 3 na šumavském Špičáku a zřejmě po nárazu do stromu si způsobil několik vážných zranění.

Vážné zranění lyžaře, vylétl ze sjezdovky
Ilustrační foto

Nehodu naštěstí zaregistrovali okolní lyžaři, kteří kolem desáté hodiny kontaktovali dispečink Horské služby Šumava. „Vyrazili jsme k němu ve třech a na místě zjistili, že muž se dostal zcela mimo sněhovou pokrývku na trati. Při nehodě utrpěl mnoho poranění, z nichž nejmenší byly drobné oděrky v obličeji,“ uvedl k dnešnímu výjezdu Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že záchranáři měli především podezření na poranění páteře, protože muž si stěžoval na brnění v rukou. Dále si zřejmě zranil pravou paži a zlomil pravou dolní končetinu. „Byl ovšem při vědomí a komunikoval s námi, ale postupně mu bylo hůř. Požádali jsme tedy o pomoc Leteckou záchrannou službu Armády ČR z Plzně,“ doplnil Martin Kocum s tím, že vrtulník ovšem kvůli husté mlze ani nevzlétl a proto pro zraněného musel přijet sanitní vůz Rychlé zdravotnické služby. Muže zatím s ostatními záchranáři ošetřil přivolaný lékař HS. Lyžaře pak umístili do vakuové matrace a na sněžném skútru převezli k čekající sanitce. Ta muže transportovala k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni. „Na Špičáku je nyní v provozu pouze jedna sjezdová trať a pohybuje se na ní vzhledem k datu velké množství lyžařů. Je pokryta zledovatělým technickým sněhem a všichni by proto měli dbát zásad bezpečného pohybu na sjezdovkách,“ upozornil návštěvníky lyžařského areálu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Varoval především před rychlou jízdou, při které hrozí vyjetí z trati, protože nikde jinde sníh neleží a možné úrazy jsou pak velmi vážné.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí