+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Noční pátrací akce nad Pecí Pod Sněžkou

Zoufalé a hlasité volání o pomoc z nepřístupného terénu mezi Jeleními loukami a Richtrovými boudami přimělo Horskou službu k rozsáhlé noční pátrací akci.

Noční pátrací akce nad Pecí Pod Sněžkou
Ilustrační foto

Ve chvíli, kdy se na stanici HS v Peci pod Sněžkou v půl desáté večer obrátila Policie ČR, nebylo známo nic jiného, než fakt, že kdosi úpěnlivě volá o pomoc. „Vyslali jsme ihned do udaného prostoru dva naše záchranáře. Mezi tím jsme kontaktovali náš okrsek a dávali dohromady pátrací tým. Ve velmi krátké době pak do tohoto prostoru vyrazilo 12 členů HS a dva psi,“ uvedl k začátku pátrání Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Záchranáři poté začali s prohledáváním složitého, nepřístupného a velmi zledovatělého terénu. Místy prohledávali i koryto potoka a hrozilo, že se proboří do některé z horských tůní. Právě v tomto korytě byl také kolem jedné hodiny v noci nalezen muž bez známek života. Záchranáři tedy okamžitě začali s resuscitací a přivolali posádku Rychlé zdravotnické služby. „Terén byl ale tak neprostupný, že jsme k muži nemohli zdravotníky dostat. Pokračovali jsme proto v pokusech oživení sami a protože se nám ani po 30 minutách nepodařilo obnovit životní funkce, po konzultaci s lékařem RZS byla resuscitace ukončena,“ doplnil náčelník Klepš. Vzhledem k okolnostem a místu nálezu se k muži nemohli dostat ani policisté. Členové HS ho proto dopravili na Jelení louky, kde byly poté členy PČR a Zdravotnické služby provedeny nezbytné úkony. Celou pátrací akci pak Horská služba ukončila v půl čtvrté ráno. Okolnosti smrti sedmapadesátiletého muže nyní šetří Police ČR. „Důrazně varuji před nápadem vyrazit na procházku po setmění a bez doprovodu. V Krkonoších v tomto období není problém velmi rychle po zbloudění prochladnout či přímo spadnout při prolomení ledu do horského potoka,“ důrazně upozornil Adolf Klepš. Dodal, že ale i přes nepříznivý výsledek musí pochválit kvalitní spolupráci a koordinaci akce mezi HS, policisty a RZS.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí