+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Další vážný pád mimo sjezdovku na Špičáku

Devětasedmdesátiletý lyžař dnes dopoledne doplatil na to, že na zledovatělý a tvrdý povrch sjezdovky nenosí ochrannou přilbu a velmi těžce se zranil na Špičáku na sjezdové trati č. 2.

Další vážný pád mimo sjezdovku na Špičáku
Ilustrační foto

V průběhu zřejmě rychlé jízdy z tratě vylétl do lesa a zřejmě narazil do stromu. Během krátké doby ho našla skupinka německých lyžařů, kteří zavolali Horskou službu. „Shodou okolností mezi nimi byla i lékařka a ta se ihned chopila ošetřování zraněného. Ten si způsobil těžké poranění hlavy a mimo jiné i velkou tržnou ránu,“ popsal zranění lyžaře Pavel Aubrecht, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že muž byl v částečném bezvědomí. Se záchranáři nekomunikoval, měl zavřené oči, ale končetinami pohyboval vcelku bez problémů. Nicméně i přesto museli záchranáři na pomoc zavolat jak Rychlou, tak Leteckou záchrannou službu. Pak muži ošetřili tržnou ránu, zafixovali ho do vakuové matrace a převezli ke stanici HS pod sjezdovými tratěmi. Tam zraněného předali posádce vozu RZS, která jej odvezla na místo přistání vrtulníku leteckých záchranářů. Dále byl muž transportován letecky do Fakultní nemocnice v Plzni. „Nemít přilbu na tvrdém a zledovatělém povrchu sjezdové trati považuji za naprostý hazard. Troufám si říci, že pokud by v tomto případě muž přilbu měl, možná by došlo k otřesu mozku, ale určitě ne k tomu tržnému poranění hlavy,“ důrazně varoval návštěvníky šumavských sjezdovek Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že nutné je též dodržování Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí