+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana lidí z lanovky

Sedačková lanovka ze střediska Ramzová na Čerňavu se dnes ráno zastavila, záchranáři HS museli ze sedaček evakuovat třináct dospělých a jednu malou holčičku.

Záchrana lidí z lanovky
Záchrana lidí z lanovky

Lanová dráha se zastavila kvůli náhlé technické poruše kolem čtvrt na deset. V tu chvíli na ní sice nebylo mnoho cestujících, ale vzhledem k tomu, že nebylo jasné, jak dlouho bude mimo provoz, bylo nutné zahájit evakuaci. „Záchranu lidí z lanovky jsme zahájili od horní stanice na Čerňavě spolu s dalšími lidmi od obsluhy lanovky. Jeden ze dvou členů HS vylezl na sloup a zavěsil se na laně, po kterém postupoval dopředu, druhý jej jistil zezdola,“ popsal záchranu cestujících Ladislav Bedeč, zasahující člen Horské služby Jeseníky s tím, že takto sjížděli od sedačky k sedačce. Ostatní, kteří na evakuaci spolupracovali, sundávali cestující s pomocí žebříků. Záchranář na laně poté, jakmile se dostal k nějakému cestujícímu, zajistil lano a lyžaře umístil do evakuační sedačky. Pak jej kolega, který zezdola akci jistil, spustil na zem. Celkem takto všichni účastníci záchranné akce evakuovali 43 osob. „Všechny lyžaře i turisty jsme evakuovali během přibližně jedné hodiny. Ti, co měli lyže, pak bez problémů odjeli dolů. Nikomu se nic nestalo, nikdo nebyl vzhledem ke krátké době, jakou strávili na nefunkční lanovce, ani podchlazený,“ uvedl k zásahu Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že lanová dráha se rozjela přibližně ve čtvrt na dvanáct dopoledne.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí