+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Holčička narazila do rolby

Osmiletá holčička dnes ráno při lyžování na šumavských Samotách narazila do stojící rolby, musel jí transportovat vrtulník Letecké záchranné služby do plzeňské nemocnice.

Holčička narazila do rolby
Ilustrační foto

Oznámení o nehodě dostali záchranáři v půl desáté od dispečinku Zdravotnické záchranné služby s tím, že je podezření na otevřenou zlomeninu dolní končetiny. „Vyrazili jsme s terénním autem ve dvou a na místě zjistili, že u děvčátka jsou už pracovníci Informační a strážní služby Národního parku Šumava. Malá lyžařka měla pod pravým kolenem velkou tržnou ránu, takže jsme jí ihned ošetřili, nasadili vakuovou dlahu a umístili jí do vakuové matrace, aby neprochladla,“ popsal okolnosti výjezdu Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava. Po chvíli přímo na sjezdovou dráhu přiletěl vrtulník LZS. Posádka ale zjistila, že zde holčičku nemohou naložit a proto jen vysadila lékaře a odletěla k domu HS na Špičáku. Záchranáři tedy zraněnou i s lékařem naložili do automobilu a odvezli k vrtulníku. Ten jí pak transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice v Plzni. „Ve vyšších polohách je mlha, napadlo trochu sněhu, ale přes den se podmínky kvůli panujícímu počasí mění. Na sjezdovkách je proto sníh čím dál tím více rozbředlý a jízda není zcela ideální,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník HS Šumava. Dodal, že důležitá je proto zvýšená opatrnost a dodržování Desatera FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Desatero si lyžaři mohou připomenout na stránkách Horské služby ČR www.hscr.cz.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, E-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí