+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněná turistka z Německa

Šumava, 13. června 2014 – Třiasedmdesátiletá turistka ze SRN dnes ráno upadla v hotelu Horizont na Špičáku, těžce se zranila a Horská služba jí po ošetření musela zajistit letecké záchranáře z německého Straubingu.

Těžce zraněná turistka z Německa
Ilustrační foto

Dispečink Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje se na šumavskou HS obrátil s žádostí o zásah krátce před čtvrt na deset. „Podle jejich informací měla mít paní ránu na hlavě. Dorazil jsem k ní během několika minut a zjistil, že žena má na hlavě velkou podlitinu, kromě toho ale krvácí z nosu a z uší. Tyto informace jsem spolu s hodnotami tlaku a srdeční činnosti předal ihned operačnímu středisku ZZS,“ uvedl ke stavu zraněné turistky Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že ženě zároveň nasadil krční límec. Krátce poté přijel sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci ze Železné Rudy a jeho posádka zraněné paní zajistila žilní vstup. Jakmile dorazila i lékařka z Klatov, domluvili horští záchranáři se svými německými kolegy transport na hraniční přechod Alžbětín a předání tamním zdravotníkům.

„Když jsme ovšem paní naložili na nosítka a snášeli jí k sanitce, začala zvracet a opět se objevilo krvácení z ucha. Lékařka proto požádala o vrtulník leteckých záchranářů z německého Straubingu, protože vše nasvědčovalo zlomenině spodiny lebeční,“ popsal transport Martin Kocum. Sám pak domluvil přistání vrtulníku přímo u hraničního přechodu Alžbětín a tam také paní šetrně dopravili. Německý vrtulník nato paní převezl k dalšímu ošetření na kliniku v Hegendorfu. „Dnešní výjezd je výtečnou ukázkou perfektně fungující přeshraniční spolupráce s německými kolegy. Zároveň je dalším dokladem potřebnosti před dvěma lety uzavřené dohody s krajskou ZZS o zajištění činnosti nejen v horském terénu, ale v případě nouze i například v hotelích či penzionech,“ komentoval akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí