+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Motocyklista vylétl na Šumavě ze silnice

Šumava, 8. srpna 2014 – Těžké zranění, kvůli kterému museli zasahovat kromě horských záchranářů i zdravotníci, hasiči, policisté i vrtulník, si přivodil na silnici ze Železné Rudy do Klatov dnes k večeru devatenáctiletý motorkář.

Motocyklista vylétl na Šumavě ze silnice
Ilustrační foto

Zřejmě při jízdě s partou kamarádů v horských serpentinách nezvládl ostrou zatáčku a na středovém značení uklouzl. Podlétl svodidla, naštěstí minul jeden z ocelových sloupků a vletěl do lesa. Jeho kamarádi okamžitě zavolali linku 155. „Ihned jsem vyrazil na místo, přede mnou sanitní vůz zdravotníků, za mnou pak hasiči. Posádka sanitního vozu ovšem u nehody neměla signál, proto jsem musel mimo jiné navigovat vrtulník, který vzhledem k poraněním pro mladého motorkáře letěl z Plzně,“ popsal okolnosti záchranné akce Petr Pospíšil, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že mladík měl pravděpodobně zlomenou pravou nohu a ruku. Dodal, že mládenec se zranil na místě, které je motocyklisty na silničních strojích oblíbené. Asi deset kilometrů od Železné Rudy jsou na hlavním tahu do vnitrozemí klopené ostré serpentiny, které svádějí k závodní jízdě. „Je to v případě riskování velmi nebezpečné místo, kde za deště uklouznou a vjedou do lesa při rychlé jízdě i automobily,“ komentoval okolnosti nehody Petr Pospíšil. Uvedl dále, že po přistání vrtulníku motorkáře prohlédl lékař Letecké záchranné služby a členové HS a Hasičského záchranného sboru jej pak vytáhli z místa dopadu. Poté byl zraněný transportován do fakultní nemocnice v Plzni. „Návštěvníci Šumavy se nás tu a tam ptají, co děláme v létě, když lidé nelyžují. Zde je jasná odpověď. Zachraňujeme pěší turisty a cyklisty v lesích a asistujeme při záchraně motoristů. Není to první a jistě zdaleka poslední případ,“ řekl k dnešnímu zásahu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Doplnil, že záchrana motocyklisty opět prověřila perfektní připravenost a koordinaci všech složek Integrovaného záchranného systému.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí