Těžce zraněná žena na koloběžce

Šumava, 21. srpna 2014 – Jedenapadesátiletá žena na koloběžce dnes po poledni zřejmě nezvládla jízdu po kluzké a mokré asfaltové cestě mezi Pancířem a Špičáckým sedlem a po pádu se těžce zranila.

Těžce zraněná žena na koloběžce

První oznámení o nehodě dostal plzeňský dispečink Zdravotnické záchranné služby. Jeho pracovníci pak kontaktovali šumavskou Horskou službu, sanitku zdravotníků z Železné Rudy a vzhledem k povaze zranění i vrtulník leteckých záchranářů. „Podle informací z místa nehody měla paní tržnou ránu na hlavě a byla v bezvědomí. Dorazili jsme k ní zároveň se sanitkou a zjistili, že je už při vědomí a na hlavě má skutečně hlubokou, silně krvácející ránu. Také si stěžovala na bolesti v žebrech, klíční kosti a lopatce na pravé straně,“ popsal stav zraněné ženy zasahující člen Horské služby Šumava Martin Kocum. Dodal, že paní byla dezorientovaná a to, zároveň s dřívějším bezvědomím, nasvědčovalo možnému otřesu mozku. Záchranáři tedy ženu ošetřili, zafixovali a šetrně převezli k přistávací ploše u domu Horské služby na Špičáku. Zde si ženu převzala posádka Letecké záchranné služby a poté jí vrtulníkem transportovala na traumacentrum Fakultní nemocnice v Plzni.

„Dá se říci, že na Šumavě už skončilo klimaticky léto. Dopoledne pršelo, teploty už jsou nižší a asfalt na místě nehody byl silně kluzký. V takové situaci je důležité dodržovat všechny doporučení pro bezpečný pohyb na horských cestách,“ varoval cyklisty i jezdce na koloběžkách Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Doplnil, že na místě je také ohleduplnost k ostatním, protože se v těchto dnech v pohoří pohybuje zároveň mnoho pěších turistů. „Horské cesty nejsou závodní dráha, mimo jiné i proto, že na několika místech probíhá svoz dřeva. Střet cyklisty s nákladním vozem, plným nařezaných klád, může být osudný,“ připomněl Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]