+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Krkonoše hlásí příval zranění

Krkonoše, 9. února 2015 – O tomto víkendu překročil počet zraněných za zimní sezónu v Krkonoších hranici 1000 zásahů, jen za poslední týden vyjela Horská služba ke 239 případům.

Krkonoše hlásí příval zranění
Ilustrační foto

Třiačtyřicetkrát museli horští záchranáři povolat Rychlou zdravotnickou pomoc, v deseti případech pak zasahoval i vrtulník. „Srážky na sjezdovkách, pády na lyžích i snowboardech, dokonce pád z ledové stěny a zástava srdce ve frontě na lanovku, to jsou víkendové následky nárůstu lidí v našich horách,“ komentoval víkendové dění v Krkonoších Pavel Jirsa, zástupce náčelníka tamní Horské služby. Namátkou vybral několik nejzajímavějších zásahů, které mají za sebou v uplynulých třech dnech členové HS v celé horské oblasti.

V pátek ve tři čtvrtě na šest večer dvě děti na bobech vjely pod rozjetou rolbu ve skiareálu Herlíkovice - Bubákov. Jedno si poranilo nohy, druhé pánev a čelist. První transportoval vrtulník Letecké záchranné služby, druhé pak sanitka RZP. Obě byly převezeny do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „V sobotu krátce před třetí hodinou odpoledne ve Vítkovicích narazil snowboardista do zad pětiletého chlapce. Ten podle svědků upadl na dvě minuty do bezvědomí. Po příjezdu členů Horské služby si stěžoval si na bolest zad,“ uvedl Pavel Jirsa. I pro tohoto zraněného letěl vrtulník, tentokrát z Liberce, nicméně jej následně transportoval do nemocnice v Hradci.

Neděle pokračovala dalšími případy těžkých zranění. Ráno kolem tři čtvrtě na devět upadl do bezvědomí Polák, čekající ve frontě na lanovou dráhu v Jánských lázních. Horští záchranáři mu po rychlém příjezdu nasadili automatický defibrilátor a ten doporučil dva výboje. Následně si muže převzala posádka sanitního vozu RZP. Muž byl stále v bezvědomí, ale s obnovenými životními funkcemi. Zdravotníci si vyžádali opět vrtulník a nechali jej převézt rovněž do Hradce Králové.

Krátce před druhou odpoledne dostal dispečink HS výzvu z Labského dolu. V dost nepřístupném terénu bylo nutné transportovat horolezce, který spadl z ledové cvičné stěny. „Přes Labe je tam pro horolezce natažené lano. Na to jsme zavěsili transportní prostředek a přetáhli jej k cestě. Muž měl poraněný kotník,“ popsal zásah Pavel Jirsa s tím, že záchranáři poté na terénní čtyřkolce zraněného převezli do zdravotnického zařízení ve Špindlerově Mlýně.

Podle statistik Horské služby je jasné, že naprostá většina zranění je způsobena nepozorností či lehkomyslností návštěvníků Krkonoš. „Opravdu je nutné, aby lyžaři i snowboardisté dodržovali Desatero FIS pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích,“ důrazně varoval Pavel Jirsa. Dodal, že stejně tak je důležité, aby všichni nepřeceňovali své síly a schopnosti a nepouštěli se na místa, kde mohou být ohroženi.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí