+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžký úraz staršího lyžaře v Deštném

Orlické hory, 10. března 2015 – Osmašedesátiletý lyžař dnes v ranních hodinách spadl během jízdy po sjezdové trati v Deštném tak nešťastně, že upadl do bezvědomí.

Těžký úraz staršího lyžaře v Deštném
Ilustrační foto

Muže nalezl v 9:40 jeden ze členů Horské služby Orlické hory. Sám byl v tu dobu na kontrole stavu sjezdovky a během jízdy najednou spatřil bezvládné tělo. „Ihned nám zavolal na služebnu s tím, že muž se nachází v těžkém bezvědomí, i když životní funkce měl zachovány. Ihned jsme vyjeli se čtyřkolkou a potřebným zdravotnickým vybavením a kolega zatím začal se základním ošetřením zraněného,“ popsal situaci na místě nehody Jan Pochobradský, zasahující člen Horské služby Orlické hory. Muž byl zřejmě během jízdy oslněn na hranici stínu a slunce a v plné rychlosti upadl na obličej. Podle stop a spadlých lyží na místě pádu zřejmě dalších asi dvacet metrů klouzal po zledovatělém povrchu sjezdové trati.

„Pro jistotu jsme sebou měli defibrilátor, ale vzhledem k tomu, že životní funkce měl lyžař zachovány, nepotřebovali jsme ho. Nicméně jsme se spojili s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby a po konzultaci požádali o pomoc i vrtulník,“ doplnil Jan Pochobradský. Záchranáři poté zraněnému nasadili krční límec, zafixovali jej do vakuové matrace a na saních za terénní čtyřkolkou muže převezli k vrtulníku. Posádka Letecké záchranné služby poté zraněného lyžaře transportovala k dalšímu ošetření.

„Znovu připomínám bezpodmínečnou nutnost dodržování všech pravidel pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích. Střídání prudkého slunce a stínu může překvapit i zkušeného lyžaře, pokud je nepozorný a nevšímá si situace na sjezdovce,“ varoval lyžaře Josef Hepnar, náčelník Horské služby Orlické hory. Připomněl také, že by se všichni lyžaři měli řídit Desaterem FIS, které si lyžaři mohou přečíst na stránkách www.horskasluzba.cz.

Bližší informace: Josef Hepnar, náčelník Horské služby ČR, oblast Orlické hory, GSM: 606 725 102, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí