+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Smrt lyžaře v Jeseníkách

Jeseníky, 10. března 2015 – Přibližně šedesátiletý muž dnes po poledni ve skiareálu Loučná – Kouty nad Desnou vylétl v plné rychlosti ze sjezdové dráhy do lesa a narazil do stromu.

Smrt lyžaře v Jeseníkách
Ilustrační foto

V Jeseníkách lyžoval s přítelkyní, ta byla svědkem nehody a okamžitě vše ohlásila dispečinku HS. „Muž byl bez známek života. Ihned jsme zahájili resuscitaci a požádali o spolupráci i Leteckou záchrannou službu z Olomouce,“ uvedl k výjezdu Vítězslav Kaller, zasahující člen Horské služby Jeseníky. Dodal, že muž neměl ochrannou přilbu a na sjezdovce se pohyboval jen v čepici. „V Jeseníkách je nyní na sjezdových tratích technický sníh, po ránu zledovatělý, během dne pak trochu povolí. Vlivem toho lyžaři jezdí mnohem vyšší rychlostí, než na normálním sněhu,“ popsal situaci v Koutech Vítězslav Kaller.

Záchranáři muže resuscitovali i během transportu k místu přistání vrtulníku. Tam si zraněného převzal lékař LZS a vzápětí konstatoval smrt. Podle jeho slov byla lyžařova zranění neslučitelná se životem a pravděpodobně zemřel ihned po nárazu do stromu. „Je samozřejmě otázka, zda by mu přilba pomohla, ale tak se ptát nesmíme. Používání ochranné přilby považujeme za absolutní nutnost, stejně jako přizpůsobení rychlosti stavu a povrchu sjezdové trati,“ důrazně varoval lyžaře náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Připomněl zároveň nutnost řídit se vždy Desaterem FIS pro bezpečný pohyb na sjezdovkách.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí