+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchranáři Horské služby budou trénovat ve Švýcarsku

Krkonoše, 2. dubna 2015 – Horská služba ČR ve spolupráci se švýcarskými kolegy připravila v rámci poskytnutého grantu z Fondu partnerství Programu švýcarsko-české spolupráce školení a výcvik záchranářů v Zermattu.

Záchranáři Horské služby budou trénovat ve Švýcarsku
školení Zermatt 2011

Program výcviku byl připraven na základě pracovní návštěvy dlouholetého vedoucího komise pozemní záchrany v rámci celosvětového sdružení horských služeb IKAR pana Bruno Jelka, která se uskutečnila právě v souvislosti s realizovaným projektem. Návštěva pana Jelka, který je také vedoucím horské záchranné služby v Zermattu (Rettungsstation Zermatt) ve Švýcarsku, proběhla v lednu letošního roku. Samotný výcvik členů HS proběhne ve třech skupinách v období od 12.4. – 1.5. v Zermattu.

Nosným tématem je výměna zkušeností a know-how ve specifických otázkách týkajících se pátrání a záchrany v horském terénu, včetně prevence lavinových nehod a zásahu při lavinovém neštěstí. Skupina specialistů na laviny se dále zúčastní i pracovního workshopu v Institutu pro výzkum sněhu a lavinové předpovědi v Davosu (WSL-Institut für Schnee- und Lawinenforschung SLF). Součástí výcviku bude také improvizovaná záchrana a záchrana z nepřístupného terénu za pomocí vrtulníku za účasti Air Zermatt.

Při praktickém tréninku ve vysokohorském terénu si totiž nejlépe můžeme potvrdit, která metodika je v dané situaci pro nás vhodnější a pak jí lze lépe aplikovat v našich oblastech,“ uvedl ředitel Horské služby ČR Jiří Brožek „Toto cvičení se může uskutečnit díky grantu, který nám poskytlo Centrum pro zahraniční pomoc Ministerstva financí ČR. Grant s názvem Výměna zkušeností v oblasti organizace a provádění vybraných druhů záchranných akcí s cílem zvýšení jejich efektivity a kvality činí 85 % nákladů, zbytek si platíme sami,“ doplnil náčelník Brožek s tím, že veškeré náklady (ubytování, výcvik, vrtulníky, experty, cestovní náhrady atd.) platí HS předem ze svých prostředků. Poté provede vyúčtování a po jeho schválení by se měly peníze z  grantu vrátit do rozpočtu Horské služby.

Bližší informace: Jiří Brožek, náčelník Horské služby ČR, GSM: 724 102 247, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Podpořeno z Programu švýcarsko-české spolupráce

Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí