+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžce zraněný cyklista v bikeparku

Šumava, 17. října 2015 – Sedmadvacetiletý cyklista spadl dnes odpoledne během rychlého sjezdu v bikeparku na Špičáku a utrpěl velmi vážné zranění hrudníku.

Těžce zraněný cyklista v bikeparku
Ilustrační foto

K nehodě ihned vyrazili členové Horské služby z nedaleké služebny. „Na místě jsme zjistili, že mladík upadl v kamenitém terénu tak prudce, že utrpěl velmi těžké zranění. Byl při vědomí, ale vykašlával krev a sám cítil, že má silné potíže s dýcháním. Vše nasvědčovalo tomu, že krvácí v hrudní dutině,“ uvedl k nehodě Pavel Aubrecht, zasahující člen Horské služby Šumava. Záchranáři stav pacienta konzultovali s dispečinkem linky 155 a ten na místo povolal vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní.

„My jsme zatím zraněného ošetřili, stabilizovali a umístili do vakuové matrace. Chtěli jsme ho převézt k naší stanici a tam posádce vrtulníku předat, to ale nebylo možné,“ řekl Pavel Aubrecht s tím, že v udané lokalitě byla silná mlha a vrtulník zde proto nemohl přistát. Členové HS proto u služebny pacienta předali pracovníkům Rychlé záchranné služby a společně jej v sanitním voze převezli na Hojsovu stráž. Zde už vrtulník přistát mohl a poté zraněného transportoval k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni.

„To, že v bikeparku jsou upravené sjezdové trasy, neznamená, že nemůže dojít při riskantní jízdě ke zranění či dokonce ohrožení života. I zde platí naše Desatero horského cyklisty a dodržování všech zásad bezpečnosti,“ komentoval dnešní nehodu náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že Desatero mohou milovníci jízdy na horských kolech najít na na webových stránkách www.horskasluzba.cz.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí