+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Chlapec se vážně zranil na Zadově

Šumava, 11. března 2016 – Dvanáctiletý lyžař dnes ve čtyři hodiny odpoledne nezvládl pád při své poslední jízdě na sjezdovce Kobyla na Zadově a těžce se zranil.

Chlapec se vážně zranil na Zadově
Ilustrační foto

Lyžoval s otcem a bratrem a tato jízda měla být dnes závěrečná. Během jízdy ale upadl a došlo ke komplikované zlomenině nohy. „Jeho otec tvrdil, že chlapci během pádu nevyplo vázání a lyže zůstala na noze. Podle toho, jak závažná fraktura to byla, je tento důvod zranění velmi pravděpodobný,“ komentoval okolnosti nehody Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že chlapec měl přilbu a všechny prvky ochrany pro lyžaře. Vzhledem k povaze zranění tedy záchranáři požádali o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic.

„Vrtulník po příletu vzhledem k tomu, že se na sjezdovce už nikdo nepohyboval, dosedl přímo u místa nehody. Lékař LZS chlapce ošetřil, poskytl mu vše potřebné, ale poté musela helikoptéra odlétnout k závažnějšímu případu,“ uvedl Ondřej Zeman. Členové HS proto hocha zafixovali do vakuové matrace a na saních za terénní čtyřkolkou jej šetrně převezli ke služebně. Zde si zraněného převzali zdravotníci Rychlé záchranné služby a v sanitním voze chlapce transportovali k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích.

„I když sezóna končí, měli by mít lyžaři veškerou techniku v dokonalém pořádku. I drobné zanedbání kvalitního seřízení vázání může přispět k nehodě, která by mohla skončit tragicky,“ důrazně apeloval na návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl, že servis vázání i samotných lyží je i v této době začínajícího jara v každém skiareálu stále v provozu.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí