Záchrana podchlazené dívky

Krkonoše, 9. dubna 2016 – Závažné potíže s dýcháním u sedmnáctileté dívky řešili horští záchranáři včera kolem poledne na cestě pod Voseckou boudou.

Záchrana podchlazené dívky

Hlášení přišlo Horské službě Krkonoše ve tři čtvrti na dvanáct z dispečinku záchranné služby Liberec. „Na místo neprodleně vyrazili naši členové z Harrachova s veškerým zdravotnickým vybavením na terénní čtyřkolce s přívěsnými saněmi. Další kolega, letecký záchranář, pak čekal na vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce, který k dívce povolal dispečink linky 155,“ popsal začátek záchranné akce Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše. Dodal, že letecký záchranář pak v prostoru Ručiček nastoupil na palubu, kdyby byl potřeba použít k záchraně dívky vzhledem k terénu podvěs pod vrtulníkem.

Po příjezdu na místo členové HS zjistili, že dívka je silně podchlazená a má  vážné problémy s dýcháním. „Kolegové jí ihned změřili obsah kyslíku v krvi a zjistili, že ten je na velice nízké úrovni. Podali jí proto směs podporující dýchání a zabalili dívku do izotermické fólie, aby neprochladla,“ uvedl Pavel Jirsa. Pak pacientku zafixovali do vakuové matrace a naložili na saně. Mezi tím přistál vrtulník cca 300 metrů od místa zásahu, takže záchranáři dívku šetrně převezli a předali lékaři LZS. Vrtulník pak dívku transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice.

„Přestože v nižších polohách hor vládne většinu těchto dní teplé a slunečné počasí, ve vyšších polohách leží ještě sníh. Je nutné, aby se zimními podmínkami na hřebenových partiích turisté počítali a přizpůsobili tomu svou výstroj,“ varoval důrazně návštěvníky Krkonoš Pavel Jirsa. Doplnil, že podceňovat počasí v horách se nemusí vyplatit. Všichni by měli mít na mysli, že i když vyrazí z prosluněného údolí, výše je mohou potkat nízké teploty a studený prudký vítr.

Bližší informace: Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]