+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Rozsáhlá pátrací akce u Železné Rudy

Šumava, 12. dubna 2016 – Záchranáři Horské služby, Policie ČR, strážci Národního parku i městští strážníci včera v podvečer pátrali po muži, který chtěl zřejmě skoncovat se životem.

Rozsáhlá pátrací akce u Železné Rudy
Ilustrační foto

V 17:20 dorazila Horské službě výzva od Operačního střediska PČR příhraničí Plzeň o spolupráci při pátrání po pětatřicetiletém muži z obce nedaleko Klatov. „Podle informací, které jsme dostali, se měl pohybovat v modrém automobilu Škoda v okolí Železné Rudy. Poslední lokalizace jeho mobilního telefonu byla v oblasti Pancíře,“ uvedl Martin Kocum, zasahující člen Horské služby Šumava. Sám ihned obvolal potřebné členy HS a během cca čtvrt hodiny se vytvořil z horských záchranářů tým deseti pátračů. S těmi do akce vyrazil i psovod se svým psem.

„Zároveň s našimi členy vyrazili do terénu i příslušníci Policie ČR z Železné Rudy a Kašperských Hor, tým Informační a strážní služby Národního parku Šumava a strážníci Městské policie Železná Ruda. V průběhu dvouhodinového pátrání najeli stovky kilometrů po silnicích i horských stezkách,“ popsal pátrání Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že jen HS do akce vyslala pět automobilů a dvě terénní čtyřkolky.

„Správa Národního parku Šumava byla k hledání ztracené osoby vyzvána Policií ČR. Na základě její koordinace jsme v danou chvíli mohli poskytnout 7 členů jednotky Správy NP Šumava, kteří pomáhali prohledávat okolí,“ komentoval pátrací akci Jan Dvořák, tiskový mluvčí Národního parku Šumava. Uvedl, že strážci NP byli tedy jedním dílkem celé skládačky, který přispěl k úspěšnému zakončení celé pátrací akce a velký dík patří především policii, která celou akci řídila a také ostatním jednotkám IZS, které se na ni podílely.

„V půl osmé večer pak hlídka ISS NPŠ našla pohřešovaného v automobilu na odstavné ploše u silnice poblíž Gerlovy Huti. Muž byl naštěstí živý, i když jevil zhoršenou kvalitu vědomí. Strážci NP proto přivolali posádky Rychlé zdravotnické a lékařské pomoci z Klatov,“ řekl Martin Kocum. Doplnil, že členové Horské služby i ISS NPŠ pak se zdravotníky spolupracovali na ošetření nalezeného muže. Posádka sanitního vozu jej pak transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Klatovech.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí