Těžké zranění cyklisty, vrtulník odletěl s prázdnou

Šumava, 17. července 2016 – Těžká zranění utrpěl dnes před polednem šestadvacetiletý cyklista při prudkém pádu během sjezdu v bikeparku na Špičáku.

Těžké zranění cyklisty, vrtulník odletěl s prázdnou
foto z dnešního zásahu na Špičáku

„Výzvu k zásahu jsme obdrželi v 10:43 od dispečinku plzeňské linky 155 s tím, že pod vrcholem Špičáku havaroval mladík na horském kole. Víc informací o jeho zdravotním stavu jsme v tu chvíli neměli,“ popsal okolnosti výjezdu Petr Pospíšil ml., službukonající dispečer Horské služby Šumava. Dodal, že k nehodě ihned vyslal záchranáře na terénní čtyřkolce s potřebným zdravotnickým vybavením. Ten po příjezdu na místo zjistil, že cyklista má pravděpodobně zlomeninu ruky v oblasti předloktí a stěžuje si na další bolest v rameni, v oblasti hrudníku a má potíže s dýcháním.

„Provedl jsem základní ošetření, nasadil mu vakuovou dlahu a velmi šetrně jsem jej naložil na čtyřkolku. Pak jsem vyrazil vstříc sanitce Rychlé zdravotnické pomoci, která mířila na Špičák,“ uvedl Aleš Jandů, zasahující člen HS. Krátce poté pak přeložil mladíka do sanitky a ten byl převezen k Domu HS, kam zamířil vzhledem k povaze cyklistových pravděpodobných zranění, i vrtulník Letecké záchranné služby. Po přistání lékař LZS začal připravovat zraněného k transportu. „Vzápětí byla však helikoptéra odvolána k závažnějšímu úrazu nedaleko Plzně. Mladík byl proto převezen sanitkou k dalšímu ošetření do nemocnice v Klatovech,“ vysvětlil Aleš Jandů.

„Pomoc vrtulníku LZS vždy pečlivě konzultujeme s příslušným krajským dispečinkem. I tak se ovšem, stejně jako dnes, může stát, že zranění našeho pacienta se ukáže jako lehčí, než zranění u jiné nehody,“ komentoval dnešní událost Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Doplnil, že to v žádném případě neznamená, že by posádka LZS letěla zbytečně a k úrazu, který by si transport vrtulníkem nezasloužil. „Zranění tohoto cyklisty vzhledem k tomu, kde a jaké bolesti a příznaky popisoval, mohla být velmi závažná. Někdy se ovšem ukáže, že vrtulník musí zasáhnout u případu, kdy hrozí například nebezpečí ztráty života,“ řekl Michal Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

-