+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Večerní záchrana výletníků

Jeseníky, 5. ledna 2017 – Tři mladíci ve věku 20 – 25 let si vyšli včera na přechod hřebenů Jeseníků, museli je zachraňovat členové HS ze silně zasněženého terénu na Sedýlku pod Vřesovou studánkou.

Večerní záchrana výletníků
Ilustrační foto

Mladíci sami zavolali dispečink horských záchranářů krátce před šestou hodinou večer. „Vyrazili ze Šeráku na Červenohorské sedlo. Zastihla je tma, byli vysílení, naštěstí měli telefon i signál. Zůstali ale u jednoho z turistických rozcestníků, takže jsme je nemuseli hledat,“ popsal situaci turistů David Spiler, zasahující člen Horské služby Jeseníky s tím, že se na místo ihned vypravili členové HS na terénních čtyřkolkách.

Místo, kde mladíci na záchranu čekali, bylo ovšem nedostupné i pro terénní techniku. „Museli jsme k nim dojet na lyžích a teprve tam jsme zjistili, že se vydali do terénu zcela bez jakéhokoliv vybavení. Nejen, že neměli lyže, ale vyšli si na hřebeny jen tak v džínách a obyčejných botách,“ uvedl David Spiler. Mladíci byli vyčerpaní, jen mírně podchlazení, takže je záchranáři ihned pěšky dopravili k vozidlům a odvezli do místa jejich ubytování.

„Způsob, jakým se ti tři vydali na hřebeny, je zcela nezodpovědný. Je nutné, aby turisté dodržovali všechny zásady bezpečného pohybu v horách, jinak riskují ohrožení zdraví či dokonce života,“ důrazně varoval návštěvníky hor Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že v těchto dnech jsou i na turistických trasách veliké návěje sněhu a počasí se rychle mění. Často mohou turisty zastihnout i bouřky, takže plánování výletů musí být skutečně velice pečlivé.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí