+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

V Krkonoších trénují lavinoví psi

Krkonoše, 16. ledna 2017 – Na Richtrových boudách v Krkonoších probíhá v těchto dnech lavinový kurz, zaměřený na výcvik psů horských záchranářů pro vyhledávání v lavinách. Zároveň s tím dnes členové HS na Sněžce připomenou památku tragicky zahynulých kolegů.

V Krkonoších trénují lavinoví psi
foto: P.Horký

Jako každý rok i dnes členové Horské služby a její příznivci vystoupají na úbočí Sněžky. Zde si připomenou tragédii z roku 1975, při níž zahynuli dva členové HS Štefan Spusta a Jan Messner. Záchranáři z České republiky a Polska se sejdou v horské boudě Slezský dům a poté se vypraví na úbočí. Zde položí věnec ke křížku, který tragickou událost připomíná.

Zároveň s touto akcí začal dnes kurz pro psovody a lavinové psy. „Budeme cvičit až do pátku. Kurzu se zúčastní 25 psovodů s jejich čtyřnohými kamarády, dalších 25 lidí bude působit v roli figurantů či zajišťovat výcvik,“ uvedl Adolf Klepš, náčelník Horské služby Krkonoše. Cvičení pořádá Horská služba pravidelně každý rok a letos se koná od pondělí 16. ledna do pátku 20. ledna 2017.

Během kurzu si členové HS kromě výcviku psů zopakují i metodiku lavinové problematiky a zásahů. Psovodi se psy cvičí vyhledávání osob z předem připravených cvičných záhrabů, poslušnost a pohyb v lavinovém terénu. „Tentokrát se kurzu účastní psovodi z horských služeb a záchranných organizací České republiky, Slovenska, Polska, Albánie, Itálie a Rakouska“ doplnil Adolf Klepš s tím, že se kurzu zúčastní i členové dalších složek Integrovaného záchranného systému.

Bližší informace: Adolf Klepš, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 924 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Velká fotogalerie:

 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí