+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Tragická událost na Lysé hoře

Beskydy, 1. května 2017 – Zřejmě náhlá srdeční příhoda postihla dnes dopoledne čtyřiasedmdesátiletého turistu asi pět set metrů pod vrcholem Lysé hory, k pacientovi zamířil i vrtulník z Ostravy.

Tragická událost na Lysé hoře
Ilustrační foto

Svědkyněmi turistova kolapsu byly i dvě mladé návštěvnice hor, které ani na okamžik neztratily duchapřítomnost. „Když jsme dorazili k pacientovi, zjistili jsme, že obě zcela podle pravidel první pomoci poskytují muži základní resuscitaci. Ihned jsme turistu od dívek převzali a dál pokračovali v pokusech obnovit pánovi životní funkce,“ uvedl ke dnešnímu výjezdu Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy.

Na místo záchranné akce zamířil i přivolaný vrtulník ostravské Letecké záchranné služby. Ten vysadil přímo u pacienta lékaře a záchranáře LZS. „Pak odlétl na vrchol Lysé hory, kde pilot čekal na další pokyny. My jsme se zatím společně snažili muže zachránit a dál prováděli resuscitaci,“ popsal Radim Pavlica. Dodal, že asi po hodině pokusů obnovit životní funkce staršího muže musel lékař LZS konstatovat smrt.

„Chtěl bych posádce vrtulníku i všem pracovníkům LZS Ostrava poděkovat za perfektní koordinaci během tohoto případu. Je vidět, že společná cvičení po změně provozovatele letecké záchranky nejsou ztraceným časem,“ zdůraznil náčelník Pavlica a dodal, že spolupráce Horské služby a LZS Moravskoslezského kraje se opět dostává na mnohaletou úroveň kvality a profesionality.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí