+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Zbytečné pátrání s dobrým koncem

Jeseníky, 8. června 2017 – Záchranáři jesenické Horské služby z několika okrsků spolu s příslušníky Policie ČR pátrali včera po jedenaosmdesátiletém turistovi z Kolína.

Zbytečné pátrání s dobrým koncem
Ilustrační foto

Vše kolem poledního nahlásila jeho manželka s tím, že v rámci zájezdu se vypravili z Dolní Moravy na rozhlednu s názvem Stezka do oblak. „Paní nám sdělila, že zatímco ona jela s ostatními k autobusu lanovkou, manžel se rozhodl, že sejde sám dolů po svých. Jenže na parkoviště nedorazil. Vzhledem k jeho věku jsme měli obavy, že mohlo dojít k nějakému úrazu či zdravotní komplikaci,“ uvedl k okolnostem pátrání Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Horští záchranáři tedy vyrazili do lokality, ve které se muž mohl pohybovat. Prohledali všechny možné cesty z vrcholu k Dolní Moravě, ale bezvýsledně. „Zalarmovali jsme proto další členy HS z ostatních jesenických okrsků. Zároveň jsme požádali o spolupráci Policii ČR,“ komentoval akci Michal Klimeš. Členové HS pak na terénních čtyřkolkách a v autech prohledávali širší okolí cest od rozhledny. Policisté se vydali do ubytovacích a restauračních zařízení.

„Jejich i naše pátrání bylo zatím bezvýsledné. Proto jsme se s policisty dohodli na nasazení vrtulníku s termovizí. Ten přiletěl z pražské policejní základny a začal monitorovat horský terén,“ řekl náčelník Klimeš. I toto pátrání však bylo marné. Kolem sedmé hodiny večer se však pán sám ozval. K překvapení všech zatelefonoval z Kolína, kam se poté, co došel po delší době na parkoviště a zmeškal odjezd zájezdu, vydal bez problémů veřejnou dopravou.

„Pátrání samozřejmě muselo proběhnout. Muž je senior, terén vcelku náročný a nikdo neměl ponětí, kde vlastně je. Nicméně nasazení policistů i záchranářů bylo značné a to pomíjím zbytečnou cestu speciálního vrtulníku,“ dodal po ukončení akce Michal Klimeš. Důrazně pak doporučil všem turistům, aby neopouštěli skupinky svých přátel a pokud možno měli u sebe vždy nabitý mobilní telefon. „Kdyby jej pán měl zde a nikoliv zapomenutý doma v Kolíně, mohli jsme se vyhnout zbytečnému pátrání,“ doplnil Michal Klimeš.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí