Záchrana těžce zraněné cyklistky

Šumava, 4. července 2017 – Na silnici mezi osadou Jelení a Novou Pecí se dnes odpoledne těžce zranila sedmačtyřicetiletá cyklistka, když se v plné rychlosti střetla s traktorem.

Záchrana těžce zraněné cyklistky

Traktor měl za sebou připojen široký obraceč sena a o ten žena při předjížděcím manévru zřejmě zavadila. „Kolem tři čtvrti na dvě jsme dostali výzvu od dispečinku linky 155. Náhodný svědek je zavolal s tím, že paní prudce při pádu narazila na asfalt a upadla do bezvědomí,“ uvedl k okolnostem nehody Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že cyklistka naštěstí měla bezpečnostní přilbu.

Svědek zřejmě udal ne zcela přesné informace o místu nehody. „Než jsem je našel, najezdil jsem asi osm kilometrů. Ve chvíli dojezdu zraněná pomalu přicházela k vědomí. Ihned jsem provedl základní vyšetření, zjistil, že je těžce poraněná a vše jsem konzultoval s dispečinkem Zdravotnické záchranné služby,“ popsal zásah Aleš Fejfar. Žena měla tržné rány na hlavě a bylo podezření na poranění páteře v oblasti hrudníku.

K nehodě na výzvu ZZS zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně a, vzhledem k tomu, že se jednalo o nehodu dopravní, i Policie ČR. „Já jsem zatím zraněnou zafixoval do vakuové matrace a snažil se s ní komunikovat. Paní ale byla dezorientovaná a špatně reagovala na mé otázky,“ doplnil Aleš Fejfar. Po příjezdu PČR a příletu vrtulníku pak cyklistku naložili záchranáři do automobilu HS a převezli cca 100 metrů k místu přistání. Posádka LZS poté ženu transportovala k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

„Dá se celkem s jistotou říci, že kdyby paní neměla přilbu, celá nehoda by pro ni mohla dopadnout mnohem hůře. Opět se potvrdilo, že bezpečnostní prvky mají svůj oprávněný smysl,“ komentoval dnešní zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Zároveň cyklisty v celém pohoří důrazně varoval, aby nepodceňovali fakt, že se na šumavských silnicích i lesních cestách pohybuje zemědělská a lesnická technika. „Snažit se v takovém případě o bezhlavé předjíždění může nakonec dopadnout tragicky,“ dodal náčelník Janďura.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]