Pád muže na elektrokole

Šumava, 24. srpna 2017 – Šestapadesátiletý muž dnes odpoledne zřejmě nezvládl jízdu na elektrokole ze svahu na místě zvaném Belveder u Železné Rudy a těžce se zranil.

Pád muže na elektrokole

Horskou službu zalarmoval dispečink linky 155 Plzeňského kraje ve 14:00 s tím, že na místo nehody vysílá i sanitní vůz a vrtulník leteckých záchranářů. „Jakmile jsem dorazil, zjistil jsem, že cyklista je při vědomí, ale vše nasvědčovalo tomu, že utrpěl otřes mozku. Kromě nekrvácející rány na hlavě a několika odřenin ale neměl žádné viditelné poranění,“ popsal stav zraněného Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že muž neměl ochrannou přilbu.

Po chvilce k nehodě dorazili i příslušníci Policie ČR a s jejich pomocí byl muž umístěn do vakuové matrace. „Nasadil jsem mu také krční límec, a když byl zraněný zafixován, navedl jsem vrtulník na vedlejší louku. Tam bez problémů přistál a jeho posádka si cyklistu převzala,“ doplnil Štěpán Pospíchal. Vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR pak muže transportoval k dalšímu ošetření do plzeňské Fakultní nemocnice.

„Je bezpodmínečně nutné, aby při jízdě v horách používali cyklisté bezpečnostní prvky, zejména přilby. To platí nejen pro horská kola, ale i pro kola elektrická a koloběžky,“ důrazně cyklisty varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. „Jízda na elektrokole působí klidně a bezproblémově, ale uživatel si musí uvědomit, že stroj je výrazně těžší, než normální bicykl a při jízdě ze svahu nabere vyšší rychlost,“ řekl náčelník Janďura s tím, že elektrokolo je pak pochopitelně obtížnější plně zvládnout.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]