+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Upozornění - Námrazové jevy: ledovka a náledí

Jeseníky

Úspěšné noční pátrání v Jeseníkách

Jeseníky, 25. září 2017 – Sedmdesátiletý muž si včera v podvečer vyšel na procházku do okoli lokality Skřítek, ztratil se, přespal v lese a ráno ho nalezli záchranáři.

Úspěšné noční pátrání v Jeseníkách
Příprava noční pátrací akce

Muž si sám zavolal z mobilního telefonu po setmění o pomoc s tím, že zabloudil krátce poté, co se do lesa vydal. Zpočátku po něm pátrali místní profesionální i dobrovolní hasiči a příslušníci Policie ČR „My jsme dostali zprávu kolem deváté večer s tím, že budeme pravděpodobně povolání do pátrací akce. O půlnoci jsme pak byli požádáni o pomoc s hledáním, takže jsme se vypravili v sedmi lidech pěšky a na terénních čtyřkolkách do míst, kde se mohl muž nacházet,“ uvedl Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Spolu s horskými záchranáři pátralo další čtyřicet osob i s několika speciálně vycvičenými psy. „Ráno jsme vytvořili další pátrací týmy s čerstvými posilami a v přibližně stejném počtu jsme pokračovali. Měli jsme obavy o mužovo zdraví, protože než se mu vybil telefon, uvedl, že nemůže chodit a má zraněné nohy,“ doplnil Jiří Hejtmánek a dodal, že se v horách přeci jen stmívá již brzo a nikdo by neměl vyrazit na výlet v pozdním odpoledni.

Kolem půl desáté ráno pak hledaného záchranáři nalezli na silnici pod Skřítkem. „Kupodivu byl v dobrém stavu, nohy měl jen odřené. Řekl nám, že když už se nemohl dovolat telefonem, našel si suché místo, připravil si lesní lůžko, přikryl se větvemi a bez problémů přespal,“ řekl Jiří Hejtmánek s tím, že ztracený výletník se po probuzení sám vydal pravděpodobným směrem z lesa.

„Pátrání bylo velmi masívní a kromě policistů, hasičů a členů HS se do něj zapojili i dobrovolní psovodi. Šanci najít pána měli, dokud se mu telefon nevybil. Pak už bylo, i vzhledem k nevlídnému počasí a tmě, pátrání složité,“ komentoval noční akci Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Varoval zároveň turisty i houbaře, aby se do horského terénu a hlubokých lesů nevydávali sami a s málo nebo zcela nenabitým mobilem.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí