+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Šumavští záchranáři cvičili v Německu

Šumava, 19. listopadu 2017 – Společné cvičení se členy německé horské služby Bergwacht Bayern v alpském Bad Tölzu mají za sebou záchranáři HS Šumava. 

Šumavští záchranáři cvičili v Německu
Ilustrační foto

Celkem devět profesionálních členů HS a jeden dobrovolník – psovod a dva služební psi cvičili ve výcvikové hale, která je uzpůsobena pro trénink náročné práce alpských záchranářů. „U nás nic takového nemáme a musím říct, že hala je dokonale vybavena na cvičení práce s vrtulníkem. Jsou zde zavěšeny dva jako simulátory a k tomu i lezecká stěna s různě obtížnými povrchy,“ komentoval prostředí Martin Kocum, metodik Horské služby Šumava.

Deset českých záchranářů a jedenáct německých kolegů z bavorské strany Šumavy zde trénovalo především záchranu a evakuaci osob pomocí vrtulníků. „Používali jsme na cvičení oba dva simulátory, jak typ BK 117, tak záchranáři po celém světě oblíbený vrtulník Super Puma. Z obou jsme například cvičili evakuaci z kabinové lanovky či přímo ze skalní stěny,“ popsal akci Martin Kocum. Šumavané také trénovali záchranu a transport osoby pomocí podvěsového vaku, nácvik evakuace a záchrany pomocí palubního jeřábu a transport psovoda se psem spolu se spuštěním a vytažením.

„Z německé strany se cvičení zúčastnili naši kolegové ze základen Bergwachtu Wolfstein, Lam, Zwiesel a Arnbruck. Právě s těmi velmi často spolupracujeme při záchraně osob v nouzi na česko-německé hranici pohoří,“ doplnil náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura s tím, že procvičované metody záchrany jsou ty nejčastější, které obě horské služby potkávají při společných zásazích. Připomněl, že tento trénink byl již druhý, první se v Bad Tölzu konal v roce 2012.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 

 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí