+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Smrtelný úraz v Jánských Lázních

Krkonoše, 21. března 2018 – Pětačtyřicetiletý muž nezvládl včera po poledni riskantní jízdu na lyžích, narazil do stromu, lékař byl nucen konstatovat smrt.

Smrtelný úraz v Jánských Lázních
Ilustrační foto

K nehodě došlo na sjezdové trati Černohorská v lokalitě Pastička. „Lyžař v plné rychlosti narazil zřejmě přímo obličejem do stromu. Neměl přilbu a náraz byl tak silný, že došlo k masivnímu poranění v obličeji a na hlavě. Na místo vyslal dispečink linky 155 i vrtulník Letecké záchranné služby,“ uvedl k nehodě Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše s tím, že lékař LZS byl nucen konstatovat smrt.

„Opět důrazně varuji lyžaře, aby za všech okolností používali ochranné pomůcky, zejména přilby. Jak se v tomto případě ukázalo, bez přilby a zároveň při riskantní a rychlé jízdě může dojit i k fatálnímu poranění,“ apeloval na návštěvníky sjezdových tratí Pavel Jirsa. Dodal, že svědkem nehody byl i lyžařův desetiletý syn, kterého se jusel ujmout policejní psycholog. Okolnosti tragické nehody nyní šetří Policie ČR.

K vážné nehodě došlo i v pondělí, kdy turistka podle hlášení sklouzla při chůzi mimo značené trasy po prudkém zledovatělém svahu z Masarykovy cesty. „Svah je zde velmi prudký a paní po cca 80 metrech zastavila nárazem do stromku. Kdyby se jí zastavit nepodařilo, mohl být vzhledem k situaci na místě pád dlouhý několik set metrů,“ popsal okolnosti nehody Jiří Brožek, zasahující člen Horské služby Krkonoše. Záchranáři požádali i v tomto případě o pomoc vrtulník LZS.

„Nárazem o strom se paní zranila na hlavě, ztratila vědomí, následně byla silně dezorientovaná a cítila bolesti i v kyčli a v oblasti bederní páteře. Chtěli jsme vzhledem k terénu a ke zranění paní vytáhnout v podvěsu pod vrtulníkem, ale kvůli špatnému počasí jsme byli nuceni zvolit velmi náročný transport terénem za pomocí kanadských saní, stoupacích želez a lanové techniky,“ uvedl Jiří Brožek. Ženu si poté převzala posádka vrtulníku a sanitního vozu Zdravotnické záchranné služby u Jilemnické boudy v Horních Mísečkách. Sanitka jí poté transportovala do nemocnice.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí