Pád horolezkyně v Tiských stěnách

Krušné hory, 1. května 2018 – Sedmačtyřicetiletá horolezkyně dnes odpoledne spadla při slaňování v Tiských stěnách u obce Ostrov z výšky asi patnácti metrů a velmi těžce se poranila.

Pád horolezkyně v Tiských stěnách
Foto ze zásahu u Ostrova

Nehodu krátce před druhou hodinou nahlásili její kolegové s tím, že zřejmě došlo k chybě při jištění. „Jakmile jsme dorazili na místo, zjistili jsme, že lezkyně utrpěla pravděpodobně zlomeninu v oblasti pánve. Kromě toho měla na hlavě velkou tržnou ránu. Ihned jsme zahájili základní ošetření a zafixovali jí vzhledem k poranění do vakuové matrace,“ popsal okolnosti zranění Jan Mach, zasahující člen Horské služby Krušné hory ze stanice v Tisé.

Záchranáři poté začali s ohledem na nepřístupné místo nehody řešit transport zraněné ženy. „Dispečink linky 155 Ústeckého kraje k nám poslal vrtulník Letecké záchranné služby z Liberce, protože jejich byl v jiné akci. Po příletu se spustil letecký záchranář HS z Jizerských hor, který měl shodou okolností službu u LZS, a lékař LZS přímo na místo nehody,“ uvedl Jan Mach s tím, že členové Horské služby pak ženu připevnili do podvěsu, vrtulník s ní přeletěl k hotelu Ostrov a tam jí posádka naložila. Vzápětí byla lezkyně transportována do nemocnice v Ústí nad Labem.

„Upozorňuji nejen horolezce, ale i všechny turisty v oblasti, že po nedávných deštích jsou skály mokré a hrozí nehody vlivem sesmeknutí při lezení či uklouznutí na méně schůdných stezkách,“ varoval návštěvníky skalního města Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. S přihlédnutím k okolnostem dnešní nehody také apeloval na horolezce, aby za všech okolností dali pozor na rutinu, a dbali na zásady bezpečnosti, zejména při jištění lezců.

Bližší informace: Miroslav Güttner, náčelník Horské služby ČR, oblast Krušné hory, GSM:720 510 603, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

-