+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Pád cyklisty pod Bučinou

Šumava, 18. července 2018 – Muž ve středním věku na horském kole se dnes odpoledne těžce zranil po pádu při sjezdu z Bučiny na Knížecí pláně.

Pád cyklisty pod Bučinou
Ilustrační foto

„Výzva k zásahu nám přišla od dispečinku linky 155 Jihočeského kraje kolem půl čtvrté. Sdělili nám, že na místo posílají vůz Rychlé zdravotnické pomoci z Vimperku a vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně,“ uvedl k výjezdu Václav Kouba, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že sám byl na místě nehody během pěti minut po ohlášení.

Cyklista si pádem přivodil kromě velmi těžkých poranění i ztrátu vědomí. „Svědkové nehody ihned začali s laickou resuscitací, takže jsem zraněného převzal, poskytl muži kyslík a s pomocí automatického defibrilátoru pokračoval v pokusech obnovit životní funkce. Po deseti minutách dorazila sanitka a krátce poté i lékař a ti se již dál muži věnovali,“ řekl Václav Kouba.

Vrtulník LZS pak přistál na louce asi tři sta metrů od místa nehody a záchranáři zraněného muže šetrně přepravili na palubu. „Posádka jej pak transportovala k dalšímu ošetření do českobudějovické nemocnice,“ doplnil Václav Kouba a dodal, že místo, na kterém k pádu došlo, je po silných přívalových lijácích pro neopatrné cyklisty ne zcela bezpečné, protože je povrch cest vymletý vodou.

„V současné době jsou na stezkách pod Bučinou, a nejen tam, sprejem a na cedulích nakresleny výrazné vykřičníky, aby cyklisty varovaly před nebezpečím. Všechna exponovaná místa jsou náležitě označena a na stránkách Národního parku Šumava najdou návštěvníci hor varování, aby na těchto místech jezdili velice opatrně,“ varoval důrazně cyklisty Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Upozornil, že právě pod Bučinou nyní dochází k častým pádům.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí