+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Těžké zranění ženy na koloběžce

Jeseníky, 23. července 2018 – Dvaačtyřicetiletá žena z Polska nezvládla včera odpoledne jízdu na koloběžce mezi Ovčárnou a Hvězdou a těžce se zranila, letěl pro ni i vrtulník.

Těžké zranění ženy na koloběžce
Ilustrační foto

K úrazu na asfaltové silnici byla Horská služba povolána v půl páté. „Svědci nehody vše hned ohlásili na naší tísňovou linku 1210. Ihned jsme na místo vyrazili ze stanice na Ovčárně ve dvou a u zraněné jsme byli ve velice krátké době,“ uvedl k výjezdu Marek Koněrza, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

K nehodě zamířila i sanitka Rychlé zdravotnické služby z Vrbna pod Pradědem. „Zjistili jsme, že žena v nejprudší zatáčce v plné rychlosti narazila do svodidel. Neměla ochrannou přilbu a způsobila si tak těžká zranění hlavy a v obličeji, že po konzultaci s dispečinkem linky 155 k nám zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy,“ popsal situaci Marek Koněrza.

Záchranáři zraněné zajistili základní životní funkce a poté jí nasadili krční límec. „Zároveň jsme jí zafixovali do vakuové matrace. Žena byla celou dobu při vědomí, nicméně po dojezdu sanitky jsme jí šetrně přeložili a zdravotníci ji napojili na lékařské přístroje,“ doplnil Marek Koněrza s tím, že sanitka ji pak převezla na parkoviště v sedle Hvězdy, kam dosedl vrtulník LZS, a ten ji poté transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice.

„Důrazně upozorňuji uživatele terénních i silničních koloběžek, že zásady bezpečného pohybu na kole v horách platí i pro ně. Zejména by všichni měli používat bezpečnostní prvky, hlavně pak přilby,“ varoval koloběžkáře Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že počet zásahů u zraněných koloběžkářů je značný a jen v Jeseníkách jich HS zaznamenala za tuto letní sezónu 25.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

 -

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí