Záchrana turistů z Modrého dolu

Krkonoše, 28. července 2018 – Dva muži a jedna žena včera v odpoledních hodinách zabloudili při výletu na Sněžku v oblasti Modrého dolu, jeden z nich se zranil.

Záchrana turistů z Modrého dolu

Turisté požádali mobilem o pomoc dispečink HS a záchranáři ze stanice v Peci pod Sněžkou ihned zahájili pátrací akci. „Bohužel nebylo zcela zřejmé, kde přesně se výletníci nachází. Nebyli do terénu dobře vybaveni a neměli ani mapu. Kromě toho jsme dostali informaci, že jeden z nich má potíže při chůzi,“ uvedl k pátrání Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše s tím, že muž prý během výletu upadl a poranil si třísla.

Protože ztracená skupinka nebyla schopna telefonem popsat přesnější lokalitu, záchranáři je požádali, aby přímo na místě instalovali do mobilu aplikaci Záchranka. „Naštěstí byl v dole signál, i když špatný. Turistům se podařilo aplikaci stáhnout a nainstalovat. Poté jejím prostřednictvím odeslali Horské službě SMS. Díky tomu jsme získali přesné souřadnice jejich výskytu,“ popsal Tomáš Novák a dodal, že muži se nacházeli ve skalnatém terénu a hrozilo jejich zřícení.

Horská služba poté požádala o pomoc Leteckou záchrannou službu z Hradce Králové. „Tři záchranáře s horolezeckým vybavením vrtulník naložil v Peci a vysadil pak na hraně Velké Studniční jámy. Tam vybudovali jistící stanoviště a slanili cca 60 metrů k turistům. Zraněného muže připravili k transportu v podvěsu pod vrtulníkem a další dva výletníky zajistili proti pádu,“ řekl k technicky náročnému zásahu Tomáš Novák. Následně byl zraněný muž transportován v podvěsu do Modrého dolu, kde jej posádka LZS předala dalším záchranářům HS. Nezranění turisté byli zajištěni lany a v doprovodu členů HS vylezli na Studniční horu, odkud sešli zpět do Pece pod Sněžkou.

„Upozorňuji všechny turisty, aby se nevydávali do těžko přístupných míst bez znalosti terénu. Pokud ale zbloudí, nebo se dostanou na místo, odkud nemohou dál, měli by ihned použít aplikaci Záchranka, jejímž prostřednictvím zjistíme přesnou lokalitu, kde se ztracení turisté nachází,“ důrazně varoval Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše. Doplnil, že v tomto případě by ovšem záchrana turistů byla technicky i časově velice těžká bez perfektní pomoci Letecké záchranné služby.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé