Šumava

Krušné hory

Úspěšná resuscitace zraněného bagristy

Beskydy, 9. října 2018 – Sedmašedesátiletý muž se dnes odpoledne těžce zranil při práci s bagrem v Palkovických hůrkách, kromě Horské služby zasahovali i zdravotníci, hasiči a vrtulník z Ostravy.

Na dispečink HS přišla výzva od operátora linky 155 Moravskoslezského kraje krátce po druhé hodině odpolední. „Podle prvotní informace se jednalo o muže v bezvědomí a bez známek dýchání, takže jsem okamžitě s potřebnou technikou vyrazil z naší stanice ve Frýdlantu nad Ostravicí. Když jsem dojel na místo nehody, muž byl již vytažen a záchranář s lékařem Letecké záchranné služby, kteří dorazili přede mnou, už zahájili resuscitaci,“ uvedl k výjezdu Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Letečtí záchranáři pacientovi byli nuceni nasadit Automatizovaný externí defibrilátor. „Já jsem se ihned zapojil do resuscitace a s ní nám pomáhali i členové Rychlé zdravotnické pomoci a Hasičského záchranného sboru, kteří k nehodě rovněž dojeli. V pokusech obnovit těžce zraněnému muži životní funkce jsme pokračovali několik desítek minut,“ popsal okolnosti záchrany Jaroslav Pavlica s tím, že pacientovi se poté podařilo obnovit základní životní funkce.

„Muž byl v kritickém stavu naložen do vrtulníku a posádka LZS jej neprodleně transportovala do Fakultní nemocnice v Ostravě. Musím říci, že tato úspěšná záchrana lidského života je skvělou ukázkou dokonalé koordinace hned několika složek Integrovaného záchranného systému zároveň,“ komentoval zdařilou resuscitaci Radim Pavlica, náčelník Horské služby Beskydy. Dodal, že zásah byl jedním z těch, které se netýkají přímo obvyklé činnosti HS, nicméně horští záchranáři zasahují vzhledem k dojezdovým časům i u naléhavých případů obyvatel horských obcí.

Bližší informace: Radim Pavlica, náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 011, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
Možnost zakoupení knihy Červení andělé