+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana horolezkyně z náročného terénu

Jeseníky, 4. prosince 2018 – Mladá žena, která se pohybovala po lezeckých terénech v oblasti Rabštejna, dnes před polednem uklouzla, spadla z kamenitého srázu a těžce se zranila.

Záchrana horolezkyně z náročného terénu
Foto z dnešního zásahu

Výzva přišla HS Jeseníky krátce před dvanáctou hodinou z aplikace Záchranka. „Ihned jsem se na místo vypravili ve dvou s potřebnou lezeckou technikou v těžkém terénním voze. Cestou jsme se potkali se sanitním vozem Zdravotnické záchranné služby. Přeložili jsme k nám jejich zdravotnické vybavení k nám a snažili se dostat co nejblíž místu nehody,“ popsal výjezd Tomáš Skokan, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Záchranáři se ovšem v automobilu až ke zraněné nedostali. „Vzali jsme všechno, co jsme mohli potřebovat a zbytek cesty už došli po svých. Na místě jsme viděli, že žena se po pádu kutálela asi 10 metrů po kamenitém povrchu a pak zůstala zaklíněná na skalním výběžku,“ uvedl k situaci na místě Tomáš Skokan s tím, že k nehodě dorazili i členové Hasičského záchranného sboru.

Záchranáři poté vytvořili na skále několik jistících bodů a vylezli ke zraněné lezkyni. „Na vrcholu jsme jí vytáhli šetrně ze zaklínění, zafixovali jí do vakuové matrace a lékař ZZS jí podal léky proti bolesti. Pak jsme jí pomocí lanové techniky spustili dolů,“ doplnil Tomáš Skokan.

„Naši záchranáři pak s pomocí hasičů i zdravotníků přenesli zraněnou na nosítkách těžším terénem až k čekající sanitce. Vzhledem k podezření na poranění páteře jsme jí nechtěli překládat do našeho terénního vozu a pak zase do sanitky,“ dodal k záchranné akci Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky s tím, že zdravotníci pak ženu převezli k dalšímu ošetření. Zároveň poděkoval členům hasičů a ZZS za neocenitelnou pomoc během záchranných prací.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí