+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Další pátrací akce u Smrku

Jizerské hory, 19. ledna 2019 – Vyčerpaného jedenadvacetiletého turistu pod vrcholem Smrku museli včera v pozdních hodinách hledat v obtížném terénu členové jizerskohorské HS.

Další pátrací akce u Smrku
Ilustrační foto

se nachází, je vyčerpaný a začíná být podchlazený. „Podařilo se nám s mužem spojit telefonem, ale přesné místo nám říct nedokázal. Jediné, co jsme věděli, bylo, že je někde na modře značené cestě mezi vrcholem Smrku a Novým Městem. Snažili jsme se tedy na přibližné místo dojet sněžným skútrem,“ uvedl k okolnostem akce Tomáš Prchal, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Dojet po modré stezce se však záchranářům nepodařilo. „Přes cestu leželo mnoho větví a částí stromů, které se zlámaly a popadaly vlivem těžkého sněhu, který lesní porosty hustě pokrývá. Kromě toho je v pohoří vysoká vrstva sněhové pokrývky. Nakonec jsme museli skútr opustit a na skialpinistických lyžích pokračovat dál, ale ani ty nám příliš v těžkém terénu nepomohly. Nakonec se nám ale podařilo muže najít,“ popsal pátrání Tomáš Prchal.

Když k turistovi záchranáři dorazili, zjistili, že je vyčerpaný a začíná být podchlazený. „Byla jasná mrazivá noc, v důsledku podchlazení mohly nastat vážné zdravotní komplikace. Když se nám podařilo turistu trochu zahřát, ušlapávali jsme mu cestu, protože na Smrk vyrazil jen pěšky, a dovedli jej ke skútru. Pak už jsme muže bez problémů transportovali před půlnocí do Bedřichova,“ doplnil Tomáš Prchal s tím, že muž se podle svých slov vypravil pěšky na Smrk bivakovat.

„Stromy jsou obalené vrstvou těžkého sněhu a zlomené leží přes cesty. Na mnoha místech také hrozí pády větví i celých stromů přímo na neopatrné turisty. Nedoporučujeme tedy túry především na hřebenech hor a už vůbec nedoporučujeme cesty osamoceným turistům, zvláště s touhou v těchto podmínkách v horách bivakovat,“ důrazně varoval všechny turisty, běžkaře i skialpinisty René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory s tím, že varování se netýká upravených tras.

Ilustrační foto aktuální situace v horských oblastech ČR:

Bližší informace: René Mašín, náčelník Horské služby ČR, oblast Jizerské hory, GSM: 602 774 103, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí