+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Pád ze střechy u Železné Rudy

Šumava, 5. února 2019 – Pětačtyřicetiletý muž dnes odpoledne při odklízení sněhu ze střechy uklouzl a spadl i přes jištění tak nešťastně, že pro něj musel letět vrtulník.

Pád ze střechy u Železné Rudy
Foto z dnešní záchrany muže po pádu ze střechy

K nehodě došlo kolem půl druhé v hotelu nedaleko Železné Rudy a manželka postiženého ihned zavolala dispečink HS. „Po příjezdu jsme zjistili, že pán měl jistící úvaz, takže nespadl až dolů, ale asi jen dva metry na další část střechy. Problém byl v tom, že trpěl velkými bolestmi zad a stěžoval si na brnění nohou. To mohlo znamenat závažné poranění páteře,“ popsal situaci na místě nehody Pavel Aubrecht, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranáři se tedy pokusili zraněného pomocí sedáku a lanové techniky dostat ze střechy dolů. „Bylo nám ale hned jasné, že to nepůjde. Pán měl silné bolesti a hrozilo nebezpečí, že pokud jde skutečně o úraz páteře, jeho zdravotní stav by se mohl ještě zhoršit,“ uvedl Pavel Aubrecht. Záchranáři tedy kontaktovali železnorudský Hasičský záchranný sbor a požádali hasiče o spolupráci.

Poté se podařilo muže šetrně přímo na střeše zafixovat do vakuové matrace. „Umístili jsme ho pak v matraci do podvěsového vaku a spolu s hasiči jej pomalu vytáhli do střešního okna a pak snesli dolů před hotel. Zde jsme pána přesunuli do sanitky a zdravotníci ho převezli k domu HS, kde přistál vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní,“ doplnil Pavel Aubrecht. Lékařka LZS si zraněného převzala do péče a vrtulník jej dopravil k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Plzni.

„Samotná událost je i v podmínkách zimních hor vcelku kuriózní. Vzhledem k okolnostem ale šlo o dokonalou souhru hned několika složek Integrovaného záchranného systému. Děkujeme hasičům, zdravotníkům i leteckým záchranářům za výbornou spolupráci,“ dodal k zásahu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že HS zasahuje kvůli rychlejšímu dojezdového času i u případů, které nesouvisí s turistikou či zimními sporty.

Bližší informace: Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava, GSM: 606 528 243, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí