+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana turisty z Bílého Labe

Krkonoše, 23. února 2019 – Šestačtyřicetiletý turista dnes krátce před polednem spadl ze zimní skialpinistické trasy asi 200 metrů do údolí Bílého Labe.

Záchrana turisty z Bílého Labe
Foto z dnešního zásahu

Muž podle všeho uklouzl při traverzovaní ledového svahu a na silně zledovatělé stráni již nedokázal zabrzdit. „Dlouhý a nekontrolovaný pád byl zakončen hlubokým sněhovým zářezem a na jeho dně byl potok, do kterého turista spadl. Během pádu se vážně poranil a sám se z koryta potoka nedokázal dostat,“ uvedl k okolnostem záchranné akce Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše s tím, že na místo vyrazily dvě skupiny záchranářů z Pece pod Sněžkou a Špindlerova Mlýna.

Přesná poloha zraněného nebyla známa, a tak se záchranáři museli vydat údolím Bílého Labe na skialpinistických lyžích s veškerým vybavením pro zásah. „Muže jsme nalezli v korytě potoka víc jak kilometr od Luční boudy. Po vytažení z mrznoucí vody jsme mu ošetřili otevřenou zlomeninu levé nohy, zajistili mu tepelný komfort a připravili jej pro transport Leteckou záchrannou službou,“ popsal akci Tomáš Novák.

Vrtulník LZS z Hradce Králové samozřejmě nemohl vzhledem k terénu na místě nehody přistát. „Využili tedy podvěs a po naložení do vaku zraněného muže pod vrtulníkem přenesli ke stanici HS v Peci pod Sněžkou. Zde pokračovalo další ošetření pacienta a po stabilizování jej posádka transportovala k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Hradci králové,“ doplnil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Dodal, že členové HS děkují za pomoc náhodně jdoucímu skialpinistovi, který jim pomohl s vytažením muže z potoka. Během této akce horští záchranáři pomáhali i dalšímu turistovi, který se pohyboval v tomto velmi zledovatělém terénu.

Fotografie z dnešní záchranné akce:

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí