3. stupeň lavinového nebezpečí
3. stupeň lavinového nebezpečíkritická/nejzrádnější situace
Upozornění - Námrazové jevy: ledovka a náledí
Námrazové jevy: ledovka a náledí

Záchrana dvojice, která se zřítila cestou ze Sněžky

Krkonoše, 7. března 2019 – Muž a žena se včera večer zřítili do Rudného Žlebu, teprve ráno pak muž zavolal Horskou službu s žádostí o pomoc.

Dvojice sestupovala za tmy ze Sněžky a kolem deváté večer je na hraně Rudného žlebu srazil silný nárazový vítr. „Muž uvedl, že se zřítili asi 400 metrů lavinovým svahem. Muž při pádu ztratil mobil a zachytil se o kosodřevinu, jeho kamarádka sklouzla ještě dalších pár desítek metrů. Oba noc přečkali vzdáleni od sebe a bez jakéhokoliv vybavení, dorozumívali se křikem,“ popsal nehodu Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Přes noc panovalo na hřebenech Krkonoš nevlídné počasí, zejména silný nárazový vítr a teplota okolo 0°C. Viditelnost v místě pádu byla okolo 50 metrů. „Při rozbřesku se muž s pomocí klacku vydal pro pomoc na vrchol Sněžky, odkud zavolal Horskou službu v Peci pod Sněžkou. Ihned jsme na místo vyjeli ve skupině s veškerým potřebným vybavením pro zásah v takto exponovaném a nebezpečném terénu,“ uvedl Tomáš Novák. Zároveň záchranáři požádali Krajské operační středisko Zdravotnické záchranné služby Hradeckého kraje o nasazení vrtulníku.

Členové HS využili expresní dopravu kabinovou lanovkou na Sněžku s tím, že k postižené ženě sestoupí s pomocí horolezecké techniky. „Díky vzletu vrtulníku byla žena rychle lokalizována a zasahující posádka LZS provedla vyzvednutí těžce zraněné a podchlazené ženy pomocí lanového podvěsu. Poté jsme se přesunuli na Poštovnu na vrcholu Sněžky, kde jsme ošetřili mladého muže, který celou událost ohlásil,“ doplnil Tomáš Novák.

Po zajištění tepelného komfortu a ošetření byl muž transportován z vrcholu v kabinové lanovce zpět do Pece. Odtud byl převezen na vyšetření do nemocnice. „Děkujeme za pomoc a poskytnutí zázemí personálu na Poštovně a lanové dráze Sněžka za vstřícnost a rychlou dopravu. Ostatní turisty pak varujeme, aby se nevydávali na cestu horskými cestami bez patřičné výbavy, po setmění byli vždy vybaveni čelovou svítilnou, a dali pozor na často velmi silný nárazový vítr,“ důrazně upozornil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

Fotografie ze záchranné akce:

Ilustrační fotografie Sněžky a Obřího dolu, jehož součástí je i místo nehody:

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: tisk@hscr.cz

SnowSafe
České hory / Jetík
ICAR
Záchranka
Mapa horské služby
Desatero zásad bezpečného chování při pohybu v horském terénu
Deset zlatých pravidel pro pohyb ve volném terénu
10 pravidel FIS pro chování na sjezdových tratích

Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web