+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Lavina se sesula v Malé kotelní jámě

Krkonoše, 22. března 2019 – Lavinu v délce asi 800 metrů včera odpoledne zaznamenala HS v západní části Krkonoš, lavina se naštěstí obešla bez obětí.

Lavina se sesula v Malé kotelní jámě
Ilustrační foto

Lavinu vidělo na vlastní oči několik návštěvníků pohoří z Německa. „Ihned nás kontaktovali přes dispečink linky 112 s tím, že se v té době v místě laviny pohyboval nějaký muž. Toho ale po sesunu už neviděli. Ihned jsme tedy sestavili dva týmy lavinových pátračů a přesunuli se do lokality Malé kotelní jámy,“ popsal začátek akce Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

První tým na místě začal s prohledáváním sesunuté sněhové masy pomocí lavinových vyhledávačů. „Druhý tým se pak snažil propátrat okolí laviny, zda se onen zmíněný muž nevyskytuje někde poblíž. Po nějaké době našli pána, který odpovídal popisu. Během rozhovoru muž přiznal, že se na lavinovém svahu pohyboval, ale tvrdil, že lavinu nestrhl a ve chvíli sesuvu už byl opodál,“ uvedl náčelník Jirsa.

„Po vyslechnutí a potvrzení svědka, že se v oblasti laviny nikdo jiný nepohyboval, jsme pátrání ukončili přibližně v 16:00. Protože jsme ale měli na místě laviny naše týmy záchranářů, rozhodli jsme se, že události využijeme pro lavinové cvičení,“ doplnil Pavel Jirsa.

V Krkonoších je v současné době vyhlášen 3. stupeň lavinového nebezpečí. O aktuálním stavu lavinové situace lze získat informace na webových stránkách Horské služby www.hscr.cz. „Dnešní lavina naštěstí zůstala bez oběti. Upozorňujeme však návštěvníky hor, aby se nepohybovali ve volném terénu na svazích nad 35º a dbali zvýšené opatrnosti na svazích nad 30º,“ důrazně varoval náčelník Jirsa.

Fotografie z dnešní lavinové akce:

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí