+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Úspěšná resuscitace na sjezdovce Javor

Krkonoše, 27. března 2019 – Včera kolem poledního museli záchranáři HS Krkonoše provádět resuscitaci lyžaře na sjezdové trati Javor v Peci pod Sněžkou.

Úspěšná resuscitace na sjezdovce Javor
Foto ze včerejšího zásahu

Informace na stanici horských záchranářů přišla od dalších lyžařů s tím, že na sjezdovce leží bezvládný muž. „Okamžitě k místu vyrazil nejbližší záchranář, který už během jízdy z dálky viděl, že u muže probíhá laická resuscitace. Proto ihned požádal o pomoc další naše členy s potřebným vybavením pro takový zásah,“ uvedl o okolnostem zásahu Tomáš Novák z Horské služby Krkonoše.

Záchranář na místě potvrdil zástavu krevního oběhu a telefonicky kontaktoval dispečink záchranné služby o probíhající resuscitaci. „Poté společně se svědky pokračoval v pokusech o obnovení srdeční činnosti. Po příjezdu dalšího člena HS nasadili muži automatizovaný externí defibrilátor. Ten postupně navrhl tři výboje a po posledním z nich se podařilo obnovit u lyžaře srdeční rytmus,“ popsal záchranu Tomáš Novák.

Na sjezdovou trať také zamířil vrtulník Letecké záchranné služby, který zde vysadil lékaře. „Ten si pacienta převzal a poté jej našim záchranářům pomohl šetrně převézt ke stanici HS. Zde přistál vrtulník, posádka muže naložila a transportovala k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení,“ doplnil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše, a poděkoval za velice účinnou pomoc všem zúčastněným, zejména svědkům, kteří bez okolků začali s resuscitací.

Fotografie ze záchranné akce:

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí