Mezinárodní soutěž Horské služby po jedenačtyřicáté

Krkonoše, 7. dubna 2019 – V pořadí již 41. ročník Mezinárodní soutěže Horské služby proběhl od 4. do 5. března 2019 ve Špindlerově Mlýně.

Mezinárodní soutěž Horské služby po jedenačtyřicáté
Foto z Mistrovství HS

Soutěž se tradičně konala jako memoriál Jana Messnera a Štefana Spusty, záchranářů Horské služby, kteří zahynuli při záchranné akci na Sněžce v roce 1975. Závodů se zúčastnilo 16 dvoučlenných družstev. Jsem rád, že tradice této soutěže je zachována a členové HS mohou porovnávat svoje fyzické síly i praktické dovednosti při ošetřování v zimních podmínkách,“ uvedl k akci Pavel Jirsa, náčelník HS Krkonoše. Soutěž byla rozdělená do dvou závodních dnů (4. a 5. 4.). První den proběhla tzv. fyzická etapa, dlouhá cca 20 kilometrů, vedla mimo jiné po hřebenových partiích Krkonoš a odstartovala u dolní stanice lanovky na Medvědíně.

Druhý den proběhla tzv. technická část, která sestává z obřího slalomu dvojic a obřího slalomu dvojic se svozným prostředkem. Poté následovalo ošetření úrazu na sjezdové trati a svoz zraněného v časovém limitu, a samotné ošetření hodnotili lékařští komisaři Horské služby. To vše se konalo na sjezdové trati Stoh ve S. Petru. V odpoledních hodinách proběhlo na stejném místě slavnostní vyhlášení vítězů. Celkově se na prvním místě umístili Roman Fišnar a Jakub Fabián z Jeseníků. Obří slalom zvládlo nejlépe družstvo z Krkonoš a cenu za nejlepší ošetření získala dvojice ze Šumavy.

„Celá soutěž se konala pod záštitou ministryně pro místní rozvoj Ing. Kláry Dostálové. V její nepřítomnosti zastupovali MMR jako zakladatele Horské služby o.p.s. JUDr. Králová a Ing. Znamenáček,“ řekl Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby o.p.s.. Dodal, že závody byly také vhodnou příležitostí k neformálním setkáním a k tomu, aby horští záchranáři společně probrali právě skončenou zimní sezónu.

Fotografie z akce:

Bližší informace: Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby o.p.s., GSM: 601 302 652,Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923 nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]