+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Upozornění - Námrazové jevy: ledovka a náledí

Jeseníky

Neúspěšná resuscitace na polské straně

Jeseníky, 20. července 2019 – Polská cyklistka dnes po poledni zkolabovala na polské straně Jeseníků, i přes záchrannou akci Horské služby a GOPR byla resuscitace marná.

Neúspěšná resuscitace na polské straně
Foto z dnešního zásahu

Přátelé pětačtyřicetileté ženy ihned volali dispečink polské linky 112, ale vzhledem k místu byl dostupný zřejmě signál český, takže se dovolali Hasičskému záchrannému sboru v Pardubicích. „Ti se ihned ozvali nám s tím, že se vše událo na polské straně Malého Sněžníku. Než jsme vyjeli k zásahu, informovali jsme i naše kolegy z GOPR ze stanice v Miedzygorze,“ uvedl Miroslav Černý, zasahující člen Horské služby Jeseníky s tím, že naši záchranáři vyjeli s lékařským vybavením na terénní čtyřkolce.

Po příjezdu k cyklistce zjistili, že je žena stále bez známek života a záchranáři z GOPR už provádějí resuscitaci. „Okamžitě jsme se k nim připojili a dál pokračovali společně v pokusech obnovit ženě životní funkce. Pak jsme ji pomohli naší čtyřkolkou na přívěsném vozíku šetrně převézt necelý kilometr k místu přistání polského vrtulníku. Jeho posádka si poté ženu převzala,“ doplnil Miroslav Černý s tím, že veškeré pokusy obnovit srdeční činnost byly marné a lékař byl nucen konstatovat smrt.

„I přes smutný výsledek resuscitace byla celá akce perfektní ukázkou přeshraniční spolupráce všech českých i polských záchranářských složek. Skutečně se někdy stává, že v okolí hranice je signál druhé strany, ale i přesto je pomoc rychlá a obvykle efektivní,“ komentoval událost Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky. Dodal, že současné klimatické podmínky mohou znamenat ohrožení především v náročnějších horských trasách. Cyklisté, ale i turisté, by proto měli plánovat túry s ohledem na své zdraví a schopnosti.

Fotografie ze zásahu:

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí