+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Záchrana muže s alergickou reakcí

Beskydy, 31. července 2019 – Silná alergická reakce se včera večer málem stala osudnou staršímu muži v chatové osadě pod vrchem Ondřejník, zasahovali záchranáři HS i Zdravotnické záchranné služby.

Záchrana muže s alergickou reakcí
Ilustrační foto

Horskou službu zalarmovala výzva od dispečinku linky 155 Moravskoslezského kraje deset minut před sedmou. „Ihned jsme vyrazili z naší stanice ve Frýdlantu nad Ostravicí. Po příjezdu jsme zjistili, že pán je v bezvědomí a nedýchá. Okamžitě jsme začali s resuscitací a podali mu přípravek na snížení alergické reakce,“ uvedl k výjezdu Jaroslav Pavlica, zasahující člen Horské služby Beskydy.

Vzhledem ke stavu pacienta záchranáři muži nasadili i automatizovaný externí defibrilátor. „Ten ale po zhodnocení jeho stavu výboj nedoporučil. Krátce nato se nám podařilo pánovi obnovit životní funkce. Udržovali jsme ho ve stabilizovaném stavu až do příjezdu sanitního vozu Rychlé zdravotnické pomoci a vozu s lékařem, nicméně byl stále v ohrožení života,“ popsal situaci Jaroslav Pavlica.

„Zasahující lékař jej uvedl do umělého spánku, zajistil jeho dýchací cesty a převedl na přístrojem řízenou ventilaci. Po podání dalších léků a stabilizaci základních životních funkcí byl pacient transportován do frýdecko-místecké nemocnice, kde jej záchranáři předali do péče tamního anesteziologicko-resuscitačním oddělení,“ doplnil k zásahu Lukáš Humpl, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje.

„Jde o jeden ze zásahů, který se tak trochu vymyká naší běžné praxi. Vzhledem ke kratšímu dojezdovému času našich záchranářů ale zasahujeme i u nehod nebo zdravotních komplikací mimo vysloveně horské oblasti,“ komentoval událost Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby Beskydy.

Bližší informace: Radan Jaškovský, pověřený náčelník Horské služby ČR, oblast Beskydy, GSM: 606 769 016, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí