Vrtulník letěl dvakrát do Jeseníků

Jeseníky, 28. září 2019 – U dvou případů těžkých zranění turistky na Ramzové a koloběžkáře na Dlouhých stráních spolupracovali dnes odpoledne členové HS Jeseníky se záchranným vrtulníkem.

Vrtulník letěl dvakrát do Jeseníků
Foto z dnešního zásahu

K první nehodě došlo v kamenitém terénu nad Ramzovou přibližně v půl třetí. „Starší paní zřejmě špatně došlápla a poranila si dolní končetinu. Na místě se potvrdilo, že by mohlo jít o zlomeninu v oblasti kotníku. Dispečink linky 155, který HS k zásahu vyzval, také k nehodě okamžitě vyslal vrtulník Letecké záchranné služby,“ popsal výjezd Jaroslav Komárek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Záchranáři ženu ošetřili, zafixovali jí nohu do dlahy a připravili na transportu vrtulníkem. „Ten přilétl k nám a spustil pomocí palubního jeřábu lékaře přímo ke zraněné. Poté jsme jí upoutali do sedacího úvazu, posádka jí v podvěsu převezla na Ramzovou, kde vrtulník dosedl. Po naložení pacientky jí pak letečtí záchranáři transportovali do nemocnice,“ uvedl Jaroslav Komárek.

Ve druhém případe došlo o hodinu později k pádu asi třicetiletého koloběžkáře při sjezdu z Dlouhých strání. „Přestože měl přilbu, dopadl tak nešťastně, že si přivodil vážný úraz hlavy. I zde byl vyslán vrtulník LZS, a dispečink linky 155 požádal o součinnost Horskou službu. Po ošetření mladého sportovce jej převezli k dolní přečerpávací nádrži. Zde vrtulník přistál a pacienta si převzala do péče jeho posádka,“ řekl k zásahu Jaroslav Komárek.

Bližší informace: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 606 722 352, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]