+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Beskydy

Upozornění - Hřebenové túry: nedoporučujeme
Hřebenové túry: nedoporučujeme

Záchrana pod vrcholem Sněžky

Krkonoše, 1. února 2020 – Mladý pár, který měl ve zcela nevhodném oblečení namířeno z Pece pod Sněžkou přes Sněžku do Špindlerova Mlýna, museli včera zachránit členové HS.

Záchrana pod vrcholem Sněžky
Ilustrační foto

Pár set metrů pod vrcholem Sněžky došlo k vyčerpání obou turistů, a proto se obrátili na Horskou službu s žádostí o pomoc. „Na místo, které je v letošní zimě hůře dostupné technikou vyrazila na pomoc trojice záchranářů na terénní čtyřkolce a sněžném skútru. Měli u sebe vybavení, které by záchranáři použili v případě, že se naše záchranná technika na místo události nedostane,“ uvedl k okolnostem výjezdu Tomáš Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Dvojice byla nalezena na cestě pod vrcholem Sněžky. „Jejich oblečení a vybavení skutečně neodpovídalo dané lokalitě, plánované trase a ročnímu období. Když jsme jim poskytli tepelný komfort, převezli jsme je na stanici lanové dráhy Sněžka – Růžová hora. Odtud pokračovali lanovkou do Pece pod Sněžkou a následně naším vozem na stanici HS v Peci,“ popsal akci Tomáš Novák.

Na hřebenech dnes panoval silný vítr, který v nárazech dosahoval i 30 m/s. „To je počasí, ve kterém hřebenové túry nedoporučujeme, a to ani v kvalitním oblečení a obutí a s náležitou výbavou do hor. Turisté měli skutečně štěstí, protože v dané lokalitě je horší pokrytí mobilním signálem a tak se nám nepodařilo získat dostatečně přesnou polohu z aplikace Záchranka,“ doplnil Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše s tím, že při plánování výletů a túr doporučuje navštívit webové stránky Horské služby ČR nebo nejbližší záchranné stanice a informovat se o povětrnostních podmínkách, výstrahách či upozornění.

Bližší informace: Pavel Jirsa, náčelník Horské služby ČR, oblast Krkonoše, GSM: 606 157 923, nebo tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí