+ 420 1210, NON-STOP SOS
ilustrace na pozadí

Výstrahy

Krkonoše

Jeseníky

Úmrtí běžkaře během túry

Jeseníky, 3. března 2020 – Třiašedesátiletý muž včera odpoledne zkolaboval během výletu na běžkách mezi Švýcárnou a Červenohorským sedlem, resuscitace byla posléze neúspěšná.

Úmrtí běžkaře během túry
Foto ze včerejšího zásahu

Jeho manželka zavolala přímo Horskou službu, přesně popsala místo na modré turistické cestě a informovala záchranáře, že se pán léčil s vysokým tlakem. „Ihned jsme vyrazili na místo a po dojezdu jsme okamžitě pacienta připojili na automatizovaný externí defibrilátor. Ten ovšem nedoporučil ani jeden výboj, takže jsme muže resuscitovali pomocí nepřímé masáže srdce,“ uvedl k zásahu Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Vzhledem k situaci záchranáři pacientův stav konzultovali s dispečinkem linky 155 Olomouckého kraje. „Ten k nám po naší žádosti vyslal vrtulník Letecké záchranné služby a sanitní vůz. Po příletu spustila posádka lékaře LZS palubním jeřábem přímo na místo resuscitace. Lékař si pacienta převzal, nasadil automatický systém Lucas, ale po nějaké době byl nucen konstatovat smrt,“ doplnil Vítězslav Kaller.

V Jeseníkách včera panovalo hezké slunečné počasí a dostatek sněhu, takže běžkaři měli dobré podmínky k túrám. „Je ovšem vždy nutné, aby je plánovali s ohledem na jejich schopnosti a aktuální zdravotní stav. V případě, že vyrazí na náročnější túru i přes chronické onemocnění, sami se vystavují riziku, že dojde k nějaké zdravotní komplikaci a ohrožení zdraví či přímo života,“ důrazně varoval běžkaře i ostatní návštěvníky hor náčelník Kaller.

Bližší informace: Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky, GSM: 724 813 296, nebo Tiskový servis HSČR, GSM: 606 630 593, e-mail: [email protected]

Ochrana osobních údajů | Správa cookies | Mapa stránek | Zobrazit klasický web | Zobrazit mobilní web

© Horská služba ČR, o.p.s.
543 51 Špindlerův Mlýn 260, T +420 499 433 230

ID schránky: u4zgr6q

Vyrobil Simopt, s.r.o., 2024

ilustrace na pozadí